prawdopodobienstwo
man: Ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych lub podzielnych przez 5,
w zapisie których występują wszystkie cyfry należące do zbioru {1,2,3,4,5}
mam problem ze zrozumieniem "lub" mam dodać ?
parzystych rozumiem byłoby na 2 sposoby {bo na końcu 2,4}
podzielnych przez 5 byłoby na jeden sposób {bo na końcu 5} no i teraz to "lub" jak to
połączyć, a czy pozostałe cyfry mogą sie powtarzać ?−myślę że tak
i nie wiem jak to rozpisać
7 maj 19:50
Jerzy:
Skoro są pięciocyfrowe,to cyfry nie mogą się powtarzać.
2*3! + 4!
7 maj 19:55
man: nie odpowiedż jest inna: 3∙4∙3∙2
7 maj 20:06
Jiraya:
A − liczby 5−cyfrowe parzyste
B − liczby 5−cyfrowe podzielne przez 5
|A ∪ B| = |A| + |B| − |A ∩ B|
7 maj 20:10
wredulus_pospolitus:
Albo
A −−−− liczby parzyste
B −−−− liczby z cyfrą '5' na ostatnim miejscu
wtedy: |AuB| = |A| + |B|
7 maj 20:13
wredulus_pospolitus:
i wtedy mamy:
2*4! + 4! = (2+1)*4! = 3*4! = 3*4*3*2
7 maj 20:14
Jerzy:
20:06 , z takich cyfr nie ma liczb pięciocyfrowych parzystych i jednocześnie podzielnych przez
5.
7 maj 20:14
Jiraya: Prawda, ale lepiej tak w ogólności zapis, bo za chwilę zapomni odjąć
7 maj 20:15
Jerzy:
Tak, ja się pomyliłem: 2*4! + 4!
7 maj 20:15
man: dzięki, jerzy jak pomagasz to tak zeby ktos zrozumial
7 maj 20:16
Mały komuszek: Dzień Dobry czy ktoś mógłby wytłumaczyć dlaczego została tutaj użyta silnia, dziękuje
pozdrawiam
29 mar 18:10
. : Yyyyyyy... szczerze mówiąc to Ty byś musiał wyjaśnić skąd to pytanie
29 mar 18:40
. : Skoro mamy pięć cyfr do wyboru, wszystkie mają być użyte, a mamy 5cio cyfrowa liczbę to znaczy
że mamy każda użyć dokładnie raz.
Zwiazku z tym mamy tutaj permutacje (z warunkiem że na końcu musi być jedna z trzech
konkretnych cyfr)
29 mar 18:42
. :
Tak więc − wybieramy ów cyfrę która wyląduje na końcu (3 sposoby), pozostałe cztery permutujemy
(stąd 4!)
29 mar 18:43
Mały komuszek: Dziękuje bardzo za odpowiedź, pozdrawiam cieplutko
29 mar 19:10