geo analityczna
Hermes: Okrąg o2: x2 + y2 + 16x −24y + 172 = 0 jest obrazem okręgu o1: x2 + y2 − 24x + 6y + 137 =
0
w jednokładności o skali ujemnej. Wyznacz współrzędne środka jednokładności.
I teraz moje takie pytanie, wzór zawarty w karcie wzorów widnieje jako
(pominę, że chodzi o wektor tych wrażeń w zapisie)
O − środek jednokładności
k − skala
A,A' − punkty które znamy
OA' = k * OA
I teraz moje takie pytanie, jak można wyznaczyć k? Tak ogólne rzecz biorą z czego w geometrii
analitycznej można wyznaczać k?
7 maj 19:35
Hermes: Przy okazji wyliczyłem punkty:
A(12;3), A'(−8;12) r1 = 4, r2 = 6
7 maj 19:38
ite:
OA' → = k * OA→
nie pomijaj tych oznaczeń wektorów, bo to jest klucz do sukcesu (czyli właściwych obliczeń)
A=(12;3), A'=(−8;12) co to za punkty?
7 maj 19:59
Hermes: Środki dwóch okręgów, może lepiej je będzie nazwać So1 = A oraz So2 = A'
7 maj 20:01
ite:

to w takim razie A=(12;−3)
proporcja między promieniami będzie równa |k|, ponieważ długość promienia okręgu też ulega
zmianie przy przekształcaniu poprzez jednokładność
7 maj 20:21
ite:

na tym rysunku lepiej widać zależności
7 maj 20:26
Hermes: Dobrze to już wiem, że skale IkI możemy obliczać z różnicy promieni i to pewnie będzie k =
| | A' | |
|
| , a z czego jeszcze? |
| | A | |
7 maj 20:36
Hermes: Bb.
7 maj 20:53
ite:
| | r' | |
Nie z różnicy promieni ale z ich ilorazu |k|= |
| , |
| | r | |
| | |OA'| | |
tak samo tu z ilorazu |k|= |
| . |
| | |OA| | |
I tak jest dla dowolnego punktu (różnego od środka jednokładności O) i jego obrazu.
IkI oznacza wartość bezwzględną skali.
7 maj 21:02
Hermes: A w 2) to jest iloraz wektorów czy iloraz długości odcinka
7 maj 21:06
ite:
21:20 iloraz długości (i dla wektorów i dla odcinków),
dlatego we wzorze jest wartość bezwzględna skali,
19:59 we wzorze jest skala jednokładności (może być ujemna lub dodatnia) i są wektory (a nie
ich długości)
7 maj 21:19
Hermes: @ite więc skale k możemy policzyć poprzez iloraz:
1) wektorów (zawierających środek jednokładności)
2) promieni
3) długości odcinków (zawierających środek jednokładności)
Czegoś zapomniałem?
7 maj 21:26
Hermes: | | 6 | |
A i w tym przypadku skala to − |
| |
| | 4 | |
7 maj 21:29
ite: z 1/ można wyliczyć skalę
z 2/ i 3/ można wyliczyć wartość bezwzględną skali
tak k=−1,5
7 maj 21:34
Hermes: Czyli w przypadku 2 i 3 musi być to określone w zadaniu jak dobrze dedukuje?
7 maj 21:38
ite: Jeśli masz podane tylko równania okręgów, to w treści musi być jeszcze jakaś informacja wprost
lub nie wprost (np.zaszyfrowana wskazówka).
7 maj 21:44