matematykaszkolna.pl
geo analityczna Hermes: Okrąg o2: x2 + y2 + 16x −24y + 172 = 0 jest obrazem okręgu o1: x2 + y2 − 24x + 6y + 137 = 0 w jednokładności o skali ujemnej. Wyznacz współrzędne środka jednokładności. I teraz moje takie pytanie, wzór zawarty w karcie wzorów widnieje jako (pominę, że chodzi o wektor tych wrażeń w zapisie) O − środek jednokładności k − skala A,A' − punkty które znamy OA' = k * OA I teraz moje takie pytanie, jak można wyznaczyć k? Tak ogólne rzecz biorą z czego w geometrii analitycznej można wyznaczać k?
7 maj 19:35
Hermes: Przy okazji wyliczyłem punkty: A(12;3), A'(−8;12) r1 = 4, r2 = 6
7 maj 19:38
ite: OA' = k * OA nie pomijaj tych oznaczeń wektorów, bo to jest klucz do sukcesu (czyli właściwych obliczeń) A=(12;3), A'=(−8;12) co to za punkty?
7 maj 19:59
Hermes: Środki dwóch okręgów, może lepiej je będzie nazwać So1 = A oraz So2 = A'
7 maj 20:01
ite: rysunekto w takim razie A=(12;−3) proporcja między promieniami będzie równa |k|, ponieważ długość promienia okręgu też ulega zmianie przy przekształcaniu poprzez jednokładność
7 maj 20:21
ite: rysunekna tym rysunku lepiej widać zależności
7 maj 20:26
Hermes: Dobrze to już wiem, że skale IkI możemy obliczać z różnicy promieni i to pewnie będzie k =
 A' 

, a z czego jeszcze?
 A 
7 maj 20:36
Hermes: Bb.
7 maj 20:53
ite:
 r' 
Nie z różnicy promieni ale z ich ilorazu |k|=

,
 r 
 |OA'| 
tak samo tu z ilorazu |k|=

.
 |OA| 
I tak jest dla dowolnego punktu (różnego od środka jednokładności O) i jego obrazu. IkI oznacza wartość bezwzględną skali.
7 maj 21:02
Hermes: A w 2) to jest iloraz wektorów czy iloraz długości odcinka
7 maj 21:06
ite: 21:20 iloraz długości (i dla wektorów i dla odcinków), dlatego we wzorze jest wartość bezwzględna skali, 19:59 we wzorze jest skala jednokładności (może być ujemna lub dodatnia) i są wektory (a nie ich długości)
7 maj 21:19
Hermes: @ite więc skale k możemy policzyć poprzez iloraz: 1) wektorów (zawierających środek jednokładności) 2) promieni 3) długości odcinków (zawierających środek jednokładności) Czegoś zapomniałem?
7 maj 21:26
Hermes:
 6 
A i w tym przypadku skala to −

4 
7 maj 21:29
ite: z 1/ można wyliczyć skalę z 2/ i 3/ można wyliczyć wartość bezwzględną skali tak k=−1,5
7 maj 21:34
Hermes: Czyli w przypadku 2 i 3 musi być to określone w zadaniu jak dobrze dedukuje?
7 maj 21:38
ite: Jeśli masz podane tylko równania okręgów, to w treści musi być jeszcze jakaś informacja wprost lub nie wprost (np.zaszyfrowana wskazówka).
7 maj 21:44