Oblicz odległość między prostymi
Liczba_π:

Oblicz odległość między prostymi
W jaki sposób mając takie dane przedstawić te proste za pomocą równań i obliczyć ich odległość?
Czy to będą właśnie takie proste w R
3 jak na rysunku (p zaznaczona czerwonym, a k niebieskim
oraz ich odległość zielonym równa
√2) ?
7 maj 19:16
jc: Tak jak narysowałeś i napisałeś.
Proste opisałeś równaniami, więc o jakie równania pytasz?
Odległość też dobrze policzyłeś.
7 maj 19:44
Liczba_π: | | x−x0 | | y−y0 | | z−z0 | |
Chodziło mi o równania postaci |
| = |
| = |
| |
| | v1 | | v2 | | v3 | |
dla P(x
0 , y
0, z
0 ) należącego do prostej i o wektorze kierunkowym v=[v
1 , v
2 , v
3 ]
W zadaniu akurat były takie dość łatwe te proste, które od razu można sobie wyobrazić, ale
przecież mogą się trafić bardziej skomplikowane i jak wtedy znaleźć ich zapis przynajmniej
parametryczny ?
8 maj 15:36
Jerzy:
Jeśli proste są skośne,to wybierasz na nich dowole punkty A i B . Liczysz współrzędne wektora
AB.
Teraz liczysz objętość czworościanu rozpiętego na wektorach v , k , AB ( gdzie v i k to wektory
kierunkowe podanych prostych ) i dzielisz przez pole podstawy.Tak dostajesz jego wysokość,
ktora jest zarazem odległością tych prostych.
8 maj 15:57