c++
TłumokMatematyczny:
Mam wyjaśnić jaką funkcję spełnia tu ''continue''. Czy ktoś mógłby mi pomóc z uzasadnieniem?
Takie coś znalazłam, ale nadal to jest dla mnie niejasne.
− ,,"continue" wykorzystuje się wtedy, gdy chcemy pominąć wykonywanie kodu znajdującego się w
pętli. Jeżeli w danym kroku pętli zostanie wywołane słowo kluczowe continue to krok aktualnie
wykonywany zostanie zakończony, a następnie pętla przejdzie do wykonywania kolejnego kroku.''
#include <iostream>
using namespace std;
int reszta;
int main()
{
cout<<"Program wydaje reszte metoda zachlanna"<<endl;
cout<<"Podaj reszte calkowita do wydania: "<<endl;
cin>>reszta;
while (reszta>0)
{
if(reszta>=500)
{
cout<<"Nominal 500"<<endl;
reszta−=500;
continue; //wyjaśnij dlaczego tutaj jest continue i co by było gdyby pominąć tą linijkę
}
if(reszta>=200)
{
cout<<"Nominal 200"<<endl;
reszta−=200;
continue;
}
if(reszta>=100)
{
cout<<"Nominal 100"<<endl;
reszta−=100;
continue;
}
if(reszta>=50)
{
cout<<"Nominal 50"<<endl;
reszta−=50;
continue;
}
if(reszta>=20)
{
cout<<"Nominal 20"<<endl;
reszta−=20;
continue;
}
if(reszta>=10)
{
cout<<"Nominal 10"<<endl;
reszta−=10;
continue;
}
if(reszta>=2)
{
cout<<"Nominal 2"<<endl;
reszta−=2;
continue;
}
if(reszta>=1)
{
cout<<"Nominal 1"<<endl;
reszta−=1;
continue;
}
return 0;
}
}
7 maj 17:49
jc: Załóżmy, że masz 1000.
program kolejno pisze
500
500
Gdybyś usunął continue, tam gdzie jest pytanie, to miałbyś
500
200
200
100
7 maj 17:55
TłumokMatematyczny: Zgadza się... Czyli napisać, że gdyby usunąć continue to pętla przestaje działać? Czy to jest
wystarczające uzasadnienie?
7 maj 17:59
Maciess: Maszyna ma wydać 1001zł.
Wydaje 500zł+500zł+1zł (z continue)
Czy 500,200,100,50,20, 10,2,1,100,10,2,1,2,1,2 (bez) ?
Chodzi o to zeby wydac jesli to mozliwe najwiekszymi nominalami.
7 maj 18:03
Maciess: Pętla dalej będzie działać. Ale pieniążki będą wydawane w inny sposób
7 maj 18:04
TłumokMatematyczny: Okej już rozumiem dziękuję bardzo
7 maj 18:06