Punkt stycznosci
Matfiz: Styczna do wykresu funkcji f jest prostopadła do prostej m. Wyznacz współrzędne punktu
(punktów) styczności P.
f(x) = (x−2)2 * x2
m: 2x+3 = 0
Jak takie coś zrobić?
7 maj 16:52
ICSP: twoja prosta jest prostą pionową.
Styczna zatem będzie prostą poziomą czyli będzie styczna w punktach które są ekstremami funkcji
f.
7 maj 16:54
Matfiz: Jak wyznaczyć te ekstrema?
7 maj 16:55
Matfiz: dobra chyba wiem, z pochodnej
7 maj 16:56
Matfiz: A jest jakiś inny sposób na zrobienie tego czy trzeba wyznaczyc te ekstrema?
7 maj 16:57
ICSP: Można przecinać funkcje prostymi poziomymi i patrzeć kiedy się zmienia liczba rozwiązań.
7 maj 17:01
WhiskeyTaster: ICSP, poziomice to już nie liceum.
7 maj 17:01
ICSP: Pytał o sposób nie poziom.
7 maj 17:05
WhiskeyTaster: A tfu, źle przeczytałem, nie było tematu
7 maj 17:05
Matfiz: O sposób na poziomie liceum
7 maj 17:05
WhiskeyTaster: Tak, teraz doczytałem, wybacz, czasem widzę inne słowo niż faktycznie jest
7 maj 17:05
ICSP: Możesz obniżać i podnosić wykres funkcji i patrzeć dla jakiego obniżenia i podwyższenia
dostajesz pierwiastki wielokrotne.
7 maj 17:08
ICSP: ALBO możesz policzyć pochodną i zobaczyć dla jakich wartości się ona zeruje.
Potem policzyć wartości funkcji dla otrzymanych x
i napisać te dwie proste
y = f(x1)
y = f(x2) = f(x3)
7 maj 17:09
Matfiz: Mam tylko pytanie dlaczego mam przyrównać pochodną tej funkcji do zera?
7 maj 17:12
Matfiz: Zrobiłem to i wyszły całkiem ładne wyniki
7 maj 17:12
ICSP:

Proste poziome są styczne do ekstremów co obrazuje powyższy rysunek.
Jaki jest schemat szukania ekstremów?
7 maj 17:14
Matfiz: ekstremów jeszcze nie miałem ale chyba tam gdzie pochodna wieksza od 0 tam funkcja rosnie i
analogicznie kiedy mniejsza od 0 tam funkcja maleje?
7 maj 17:15
ICSP: To dziwne, ze nie mogę znaleźć nigdzie jakiegoś prostego schematu wyznaczania ekstremów.
Szukasz ekstremów funkcji f
1. Liczysz pochodną f'
2. Rozwiązujesz równanie f'(x) = 0
3. Po rozwiązaniu równania dostajesz pewien zbiór {x1 , ... , xn}
4. Dla każdego punktu sprawdzasz czy pochodna zmienia znak. Jeżeli tak to w tym punkcie
znajduje się ekstremum.
7 maj 17:26
Matfiz: dzieki za pomoc
7 maj 18:18