macierze
macierzeheh: mam takie rownanie macierzowe
AX + X = B
przeksztalcam
X(A+1) = B
X = B / (A+1)
X = B * (A+1)−1
i jak mam teraz to obliczyc? jak sie oblicza (A+1)1
7 maj 16:42
macierzeheh: (A+1) do −1
7 maj 16:42
WhiskeyTaster: Nie tędy droga.
AX + X = B
AX + XI = B
X(A + I) = B
X = B(A + I)
−1
Gdzie I jest macierzą identycznościową. Ot, taka sztuczka

I swoją drogą, nigdy nie pisz tak, jak napisałeś ten znak dzielenia w drugiej linijce.
7 maj 16:48
Adamm:
Można tak pisać jak się rozróżnia dzielenie lewo i prawostronne
7 maj 16:57
WhiskeyTaster: Tak? Mnie uczyli, że nie można, bo nie ma dzielenia macierzy przez macierz. Ale dobrze wiedzieć
7 maj 16:58
jc:
(A+1)X = B, X jest po prawej, dlaczego linię niżej przenosisz na lewo
X=(A+1)−1B, o ile (A+1)−1 ma sens i istnieje istnieje.
7 maj 17:02
WhiskeyTaster: Ach, bo A stoi na prawo od X?
7 maj 17:03
jc: AX, A jest po lewej, X jest po prawej.
7 maj 17:09
WhiskeyTaster: Myślę jedno, piszę drugie...
7 maj 17:15