Funkcje uwikłane
WhiskeyTaster: Mam wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji y(x) zadanej równaniem uwikłanym x
2 − 3xy + y
2 + 3x −
y = 0.
Nie mogę tutaj czegoś pojąć. Najpierw wyznaczam dla których punktów y(x) nie istnieje, to jest
| | df | |
sprawdzam, kiedy |
| ≠ 0, gdzie f(x, y) = x2 − 3xy + y2 + 3x − y. I tu problemu nie |
| | dy | |
ma. Gubię się ciut dalej, gdzie wyznaczam punkty stacjonarne funkcji y(x). Wychodzi mi prosta
| | 2 | |
y = |
| x + 1. Czy to oznacza, że potem muszę wyznaczyć tu x i rozwiązać f(x, y) = 0 dla |
| | 3 | |
tego podstawienia x?
Przyznam, że nie za super rozumiem te zagadnienie.
7 maj 15:53
WhiskeyTaster: Hmm, wydaje mi się, że po prostu powinienem jeszcze sprawdzić, czy po podstawieniu x spełnione
jest f(x, y) = 0.
7 maj 16:12
WhiskeyTaster: | | 6 | | 9 | |
Wychodzi mi, że (0, 1) oraz ( |
| , |
| ) pasują. Czyli wobec tego punktami stacjonarnymi |
| | 5 | | 5 | |
| | 6 | |
dla y(x) jest y(0) i y( |
| )? |
| | 5 | |
7 maj 16:33