Punkty styczności
Matfiz: Witam, jeśli mam taką pochodną:
i muszę wyznacz punkt lub punkty styczności czyli powstaje mi równanie:
I moje pytanie dotyczy tego czy potrzebne są założenia w tym równaniu w którym wyznaczam punkty
styczności? Jakby ktoś był ciekawy treści zadania: Styczna do wykresu funkcji f jest
równoległa do prostej m. Wyznacz współrzędne punktu (punktów) styczności P.
| | −2 | |
f(x) = |
| +2, m: y−2x=0 |
| | x+2 | |
7 maj 14:50
jc: Prosta ma nachylenie 2. Szukasz punktów na hiperboli, gdzie pochodna = 2
2/(x+2)2=2, x=−1 lub x=−3.
f(−1)=0, f(−3)=4.
Styczne: y=2(x+1), y=2(x+3)+4
7 maj 14:55
Matfiz: To wiem, tak samo mi wyszło ale czy konieczne jest wypisanie założeń do tego równania?
7 maj 14:56
f123: Juz na poczatku powiniennes zauwazyc, ze x != −2
7 maj 15:03
f123: a raczej wyznaczyc dziedzine funkji f
7 maj 15:04
Matfiz: czyli jeśli współrzędna by mi wyszła −2 to muszę ją odrzucić?
7 maj 15:05
jc: Ale przecież nie wyszła ...
7 maj 15:06
Matfiz: a jakby wyszła?
7 maj 15:07
f123: No dobra...to kiedy by ci wyszla ta pierwsza wspolrzedna −2? (W odniesieniu do tego zadania)
7 maj 15:12
Matfiz: dobre pytanie
7 maj 15:22