stereometria
f123: W prawidlowym trojkatnym ostroslupie ABCS o podstawie ABC dana jest wysokosc ostroslupa h i
miara kata dwusciennego miedzy scianami bocznymi α. Oblicz objetosc tego ostroslupa.
7 maj 14:44
Poprostupatryk: https://imgur.com/a/sWdCygu
trudne, bo zajmuje dużo czasu. Jak patrzę na zadania z matury angielskiej A−levels,
to aż żal się robi jak tam zadania tam są na 5 minut każde.
7 maj 22:15
Poprostupatryk: Zobacz czy wynik zgodny z odpowiedziami, jak nie to proszę o poprawę
7 maj 22:16
f123: Nie zgodny
7 maj 23:57
Eta:
A jaką masz odpowiedź ?
8 maj 00:16
wredulus_pospolitus:

@Poprostupartyk
Krok 1:
kluczem do szybkiego rozwiązania jest zauważenie, że Δ
SS'C podobny do Δ
KDC
(wspólny kąt przy C, drugi kąt to kąt prosty, więc trzeci także taki sam −−− podobieństwo KKK).
Krok 2:
z podobieństwa tych trójkątów
Krok 3:
z Δ
SS'C
| | 2 | | 2 | a√3 | | a2 | |
x2 = h2 + ( |
| hp)2 = h2 + ( |
|
| )2 = h2 + |
| |
| | 3 | | 3 | 2 | | 3 | |
Krok 4:
z Δ
DKB
| h1 | | a | |
| = ctg(α/2) −> h1 = |
| * ctg (α/2) |
| a/2 | | 2 | |
Krok 5:
wracamy do proporcji z (2):
| h2 + a2/3 | | 3a2/4 | |
| = |
| |
| h2 | | a2/4 * ctg2(α/2) | |
| h2 + a2/3 | | 3 | |
| = |
| = 3tg(α/2) |
| h2 | | ctg(α/2) | |
a
2/3 + h
2 = 3h
2*tg(α/2)
a
2/3 = h
2(3tg(α/2) − 1)
a
2 = 3h
2(3tg(α/2) − 1)
Krok 6:
| | 1 | a2√3 | | √3 | | √3 | |
V = |
|
| *h = |
| *3h3(3tg(α/2) − 1) = |
| h3(3tg(α/2) − 1) |
| | 3 | 4 | | 12 | | 4 | |
PS. osobiście oznaczyłbym |AB| = 2a, ale już zostawiłem tak jak Ty oznaczyłeś.
8 maj 00:31
wredulus_pospolitus:
Uwaga −−− robiąc inny sposobem można uzyskać lekko inny wynik, ze względu na występowanie
funkcji tangens w wyniku
Jednak zawsze można sprawdzić czy możliwe jest przekształcenie swojego wyrażenia w nawiasie do
postaci 3tg2(α/2) − 1) (w ostatnich 5 linijkach pominąłem 2 w funkcji
trygonometrycznej −−− należy ten błąd mieć na uwadze)
8 maj 00:36
f123: Dobrze
8 maj 10:43