Środek ciężkości górnej połówki kuli
Nonsens: Witam czy jest ktoś w stanie mi pokazać jak rozwiązać zadanie takiego typu z wytłumaczeniem?
Znajdź środek ciężkości górnej połówki kuli x2+y2+z2≤9 o gęstości f (x, y, z)=z.
7 maj 14:05
jc: Środek masy leży na osi z na wysokości:
∫ z * z (9−z2) dz / ∫ z (9−z2) dz
(całkujemy od 0 do 3)
Ogólny wzór dla bryły obrotowej: ∫z f(z) r(z)2 dz / ∫ f(z) r(z)2 dz,
gdzie r(z) jest promieniem przekroju na wysokości z, a f(z) gęstością na wysokości z.
Zadanie bez sensu. Z czego jest półkula?
7 maj 14:50
Nonsens: To jest całe polecenie jakie mam.
7 maj 15:02
jc: Więc liczysz, jak napisałem, choć to bez sensu.
7 maj 15:08
Nonsens: No dobrze, tylko z tego co wiem to się liczy z potrójnych całek, a jak widzę tu stosujesz całkę
pojedynczą i to właśnie mnie boli w tym zadaniu.
7 maj 15:17
jc:
[9*33/3 − 35/5] / [9(32/2 − 34/4] = 3(1/3−1/5) / (1/2 − 1/4) = 24/15
Jak chcesz, to licz całkę potrójną, a potem porównaj wynik.
7 maj 15:30