Wyznacz zbiór wartości
czarniecki: | | π | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=2+sin(2x+ |
| )+cos2x, określonej dla wszystkich liczb |
| | 6 | |
rzeczywistych
7 maj 13:43
ford:
| | π | | π | | π | |
sin(2x+ |
| )+cos2x = sin(2x+ |
| )+sin( |
| −2x) = |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | 2x+π/6+π/2−2x | | 2x+π/6−π/2+2x | |
2sin( |
| )*cos( |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
= 2sin |
| *cos(2x− |
| ) = √3*cos(2x− |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | π | |
zatem f(x) = 2 + √3*cos(2x− |
| ) |
| | 6 | |
| | π | |
−1 ≤ cos(2x− |
| ) ≤ 1 |*√3 |
| | 6 | |
| | π | |
−√3 ≤ cos(2x− |
| ) ≤ √3 | +2 |
| | 6 | |
| | π | |
2−√3 ≤ 2 + cos(2x− |
| ) ≤ 2 + √3 |
| | 6 | |
2−
√3 ≤ f(x) ≤ 2 +
√3
ZW: <2−
√3 ; 2+
√3>
7 maj 13:51
7 maj 13:51
Czarniecki: | | √3 | | 3 | |
Da się coś wyciągnąć z takiej postaci? : 2+ |
| sin2x+ |
| cos2x? |
| | 2 | | 2 | |
7 maj 14:01
ICSP: Funkcja
f(x) = C + Asinx + Bcosx
ma zbiór wartości równy
f(R) = [C − √A2 + B2 ; C + √A2 + B2]
7 maj 14:04
Czarniecki: Przydatne.
7 maj 14:06
Poprostupatryk: Mam pytanie do forda:
−1 ≤ cos(2x−π6) ≤ 1 |*√3
To czemu jest:
−√3 ≤ cos(2x−π6) ≤ √3
zamiast:
−√3 ≤ √3*cos(2x−π6) ≤ √3
7 maj 14:50
Poprostupatryk: up, jeżeli ktoś kojarzy to proszę o pomoc
11 maj 23:17
ford:
chochlik mi się zdarzył (zapomniałem tego pierwiastka napisać)

Dzięki za czujność
11 maj 23:21
Poprostupatryk: a dzięki również, się wystraszyłem, że ja czegoś nie rozumiem
12 maj 00:05