matematykaszkolna.pl
Zbadaj liczbę miejsc zerowych w zależności od parametru m i narysuj wykres. Michał: Zbadaj liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)= (2m−1)x2−(3m−2)x+m−1 w zależności od parametru m. Napisz wzór i sporządź wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f. Cześć, mógłby ktoś mnie naprowadzić? Mam kłopot, nie ukrywam, że nie jestem w stanie tego zrobić.
7 maj 13:14
WhiskeyTaster: Rozpatrz osobno przypadek, gdy 2m − 1 = 0. Wówczas otrzymasz funkcję liniową. Dla 2m − 1 ≠ 0 spróbuj wyliczyć deltę i sprawdzić, kiedy jest większa od zera, kiedy mniejsza, a kiedy równa 0.
7 maj 13:20
Michał: dla Δ>0 wychodzi m∊R−{0, 12}, dla Δ=0 wychodzi m=0, dla Δ<0 wychodzi m∊∅. Teraz jak sporządzić wykres?
7 maj 13:37
ICSP: rysunek
7 maj 13:42
WhiskeyTaster: Patrz jak jest określona funkcja g(m). "która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f". Innymi słowy dla m = 0, g(0) = 1, bo dla delty równej zero
 1 
mamy jedno miejsce zerowe. Dla m ∊ R\{0,

} nasze g(m) = 2, bo właśnie tyle mamy miejsc
 2 
zerowych, gdy delta jest dodatnia emotka Dałeś radę emotka
7 maj 13:43
Michał: Ślicznie dziękuję, teraz to wydaje się całkiem proste. emotka Miłego dnia!
7 maj 13:56