Zbadaj liczbę miejsc zerowych w zależności od parametru m i narysuj wykres.
Michał: Zbadaj liczbę miejsc zerowych funkcji f(x)= (2m−1)x2−(3m−2)x+m−1 w zależności od parametru m.
Napisz wzór i sporządź wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m
przyporządkowuje liczbę miejsc zerowych funkcji f.
Cześć, mógłby ktoś mnie naprowadzić? Mam kłopot, nie ukrywam, że nie jestem w stanie tego
zrobić.
7 maj 13:14
WhiskeyTaster: Rozpatrz osobno przypadek, gdy 2m − 1 = 0. Wówczas otrzymasz funkcję liniową.
Dla 2m − 1 ≠ 0 spróbuj wyliczyć deltę i sprawdzić, kiedy jest większa od zera, kiedy mniejsza,
a kiedy równa 0.
7 maj 13:20
Michał: dla Δ>0 wychodzi m∊R−{0, 12}, dla Δ=0 wychodzi m=0, dla Δ<0 wychodzi m∊∅. Teraz jak
sporządzić wykres?
7 maj 13:37
ICSP:
7 maj 13:42
WhiskeyTaster: Patrz jak jest określona funkcja g(m). "która każdej wartości parametru m przyporządkowuje
liczbę miejsc zerowych funkcji f". Innymi słowy dla m = 0, g(0) = 1, bo dla delty równej zero
| | 1 | |
mamy jedno miejsce zerowe. Dla m ∊ R\{0, |
| } nasze g(m) = 2, bo właśnie tyle mamy miejsc |
| | 2 | |
zerowych, gdy delta jest dodatnia

Dałeś radę
7 maj 13:43
Michał: Ślicznie dziękuję, teraz to wydaje się całkiem proste.

Miłego dnia!
7 maj 13:56