rówanaie
dejw: Wyznacz wszystkie liczby naturalne a,b tak, aby równanie x3 − 17x2 + ax − b2 = 0 miało trzy
rozwiązanie bedące liczbami całkowitymi.
7 maj 12:34
ABC:
miałeś wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego?
7 maj 12:42
Jiraya: a nawet jak nie było, to je wyprowadź

(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3)=...
i porównuj wielomiany
7 maj 12:47
dejw: Znam je ale jak je tu wykorzystać
7 maj 12:57
ABC: porównać współczynniki , oznacz na przyklad trzy rozwiązania całkowite jako p,q,r
7 maj 13:00
dejw: p+q+r=17
pq+rp+qr=a
pqr=b2
Z ostatnie linii wiem tylko tyle z
p=1,q=b,r=b
lub
p=b,q=1,r=b
lub
p=b,q=b,r=1 dobrze? i wstawic do dwóch pierwszych?
7 maj 13:08
dejw: Nie jednak to nie wszystkie możlowosci więc jednak nie wiem co dalej
7 maj 13:09
WhiskeyTaster: Wyznacz sobie z pierwszego i ostatniego równania jakieś niewiadome. Zauważ, że pierwiastkiem
tego wielomianu nie jest liczba 0. Jeśli by tak było, to mamy − b2 = 0, czyli b = 0. Ale b
jest liczbą naturalną, więc zerem być nie może.
7 maj 13:15
dejw: Mogę poprosić konkretniej bo nie wiem co wyznaczyć.
7 maj 13:18
ABC:
pokopałem w sieci i to jest zadanko z olimpiady matematycznej i to międzynarodowej
niezły cwaniak z ciebie, testujesz nas ?
7 maj 13:22
WhiskeyTaster: dejw, obojętnie co

Dzięki uwadze, że 0 na pewno nie jest pierwiastkiem całkowitym, możesz
założyć, że p, q, r są różne od zera. Dzięki temu możesz w trzecim równaniu podzielić przez,
na przykład qr.
7 maj 13:22
WhiskeyTaster: A to cwaniaczek
7 maj 13:23
dejw: nie to mam zadanie jako dodatkowe z pracy zdalnej
7 maj 13:31
dejw: daj mi do niego link z rozwiazaniem
7 maj 13:32
WhiskeyTaster: Faux pas.
7 maj 13:34
ABC:
chcesz udawać lepszego niż jesteś?

Życie cię zweryfikuje w końcu i upadek będzie bolesny
7 maj 13:36
ICSP: ale linka to daj
chętnie spojrzę na inne zadanka
7 maj 13:36
dejw: No dajcie ten link naprawde.
7 maj 13:37
ABC:
Mathematical Olympiads 1998−1999: Problems and Solutions from Around the World
autorzy: Titu Andreescu, Zuming Feng
strona 178
7 maj 13:41
7 maj 13:44
7 maj 13:47
ABC:
Jiraya dobrze podał , ty wlazleś o rok za wcześnie
7 maj 13:49
dejw: No dzieki pozostaje mi sprawdzić 24 możliwosci więc zaraz bedzie zrobione.
7 maj 13:52