tryg
f123: udowodnij ze tg(α + β) = 4tgβ, jesli 5sinα = 3sin(α + 2β)
7 maj 11:06
f123: | | 3sin2β | |
Z zalozenia wyliczylem tgα = |
| |
| | 5 − 3cos2β | |
7 maj 11:08
wredulus_pospolitus:
5sina = 3sin(a + 2b) = 3sinacos(2b) + 3cosasin(2b) =
= − sina*cos(2b) − cosa*sin(2b) + 4(sinacos(2b) + cosasin(2b))
więc mamy:
sina(5 + cos(2b)) + 2cosa*sinb*cosb = 4sina − 8sinb(sinasinb − cosacosb)
sina(1 + cos(2b)) + 2cosa*sinb*cosb = 8sinb(cos(a+b))
2sina*cos2b + 2cosa*sinb*cosb = 8sinb(cos(a+b))
cosb(sinacosb + cosasinb) = 4sinb(cos (a+b))
cosb*sin(a+b) = 4sinb*cos(a+b)
tg(a+b) = 4tgb
7 maj 11:26
wredulus_pospolitus:
pomiędzy drugą a trzecią linijką −−− użyte wzory:
sin(2b) = 2sinb*cosb
cos(2b) = 1 − 2sin2b
pomiędzy czwartą a piątą linijką −−− użyty wzór:
cos(2b) = 2cos2b − 1
dodatkowo wzory na sinusa sumy kątów i cosunisa sumy kątów zostały użyte
+
przeskoczyłem parę rzeczy grupując w pamięci.
7 maj 11:28