d
f123: o liczbach rzeczywistych a, b wiadomo, ze a2 + b2 + 13 = 4a + 6b
wtedy a + b jest rowne
7 maj 10:37
wredulus_pospolitus:
a
2 + b
2 − 4a − 6b + 13 = 0
(a − 2)
2 + (b − 3)
2 = 0
a+b = ...
7 maj 10:42
ford:
a2 − 4a + 4 + b2 − 6b + 9 = 0
(a−2)2 + (b−3)2 = 0
a−2 = 0 i b−3 = 0
a=2 i b=3
a+b = 5
7 maj 10:42
f123: Dzieki −−− 23
7 maj 10:43
f123: 5*
7 maj 10:43
ABC:
a2−4a+4+b2−6b+9=0
(a−2)2+(b−3)2=0
a=2, b=3 , a+b=5
7 maj 10:44
PW:
Z nudów przedstawię rozwiązanie moim ulubionym sposobem. Liczba a = 0 nie spełnia podanego
równania z żadną b, możemy więc założyć a≠0 i b = ka dla pewnej rzeczywistej k.
Równanie przybiera postać
a
2 + k
2a
2 + 13 = 4a + 6ka
(1 + k
2)a
2 − (4 + 6k) + 13 = 0
Δ = 16 + 48k + 36k
2 − 52 − 52k
2 = − 16k
2 + 48k − 36 = − (4k − 6)
2 ≤ 0
| | 3 | |
Rozwiązanie tego równania istnieje z założenia, a więc Δ = 0 czyli k = |
| , zatem |
| | 2 | |
skąd zadane równanie przyjmuje postać
| | 9 | | 3 | |
a2 + |
| a2 + 13 = 4a + 6 |
| a |
| | 4 | | 2 | |
a = 2
| | 3 | |
Odp. a = 2, b= |
| a = 3, a więc a+b = 5. |
| | 2 | |
Nie twierdzę, że ten sposób jest godny polecenia, to raczej wyjście rozpaczliwe ale skuteczne
dla kogoś, kto nie widzi rozwiązań podanych wyżej.
7 maj 11:29