równania
rubens: Hej, ma ktoś pomysł jak rozwiązać to równianie i podać dokładny wynik, (nie metodami
przybliżonymi)
−y3 + 553 y2 − 91416 y + 3997584 = 0
7 maj 02:12
wredulus_pospolitus:
A jak powstało powyższe równanie
7 maj 02:24
ABC:
Ja mam pomysł , ale rachunków nie podejmuję się wykonywać

zrobić dwa razy zamianę zmiennych a potem skorzystać ze wzoru na sinus lub cosinus potrojonego
kąta.
7 maj 06:36
Mariusz:
Po przemnożeniu równania przez −1
zapisz sobie wzór skróconego mnożenia na sześcian sumy bądź różnicy
−y
3 + 553 y
2 − 91416 y + 3997584 = 0
y
3 − 553 y
2 + 91416 y − 3997584 = 0
(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
Chcesz aby wyraz z x
2 był jednym z wyrazów (a+b)
3
| | 553 | |
przyjmujesz a=x oraz b=− |
| |
| | 3 | |
| | 553 | |
i zapisujesz wielomian w postaci sumy potęg dwumianu (y− |
| ) |
| | 3 | |
| | 553 | | 553 | | 305809 | | 169112377 | |
(y− |
| )3=y3−3( |
| )y2+3( |
| )y− |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 553 | | 305809 | | 169112377 | |
(y− |
| )3=y3−553y2+ |
| y− |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 553 | | 31561 | | 553 | |
(y− |
| )3− |
| (y− |
| )= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 305809 | | 169112377 | | 31561 | | 553 | |
(y3−553y2+ |
| y− |
| )− |
| (y− |
| ) |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 3 | |
| | 553 | | 31561 | | 553 | | 8817910 | |
(y− |
| )3− |
| (y− |
| )+ |
| =y3 − 553 y2 + 91416 y − 3997584 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Masz zatem
| | 31561 | | 8817910 | |
w3− |
| w+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
Jeżeli znasz zespolone zacznij rozwiązywanie tego równania od pogrupowania wyrazów
we wzorze skróconego mnożenia
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
Teraz jeśli znasz zespolone to możesz wstawić y=u+v do równania a następnie
zapisać otrzymane równanie w postaci układu równań który przekształcasz
we wzory Vieta dla pewnego równania kwadratowego
Układ równań możesz też dostać zauważając że ten wzór skróconego mnożenia
jest w tej samej postaci co rozwiązywane równanie a następnie porównując współczynniki
Jeżeli nie miałeś jeszcze wprowadzonych liczb zespolonych to
wyprowadź sobie wzór na funkcje trygonometryczne (cosinus bądź sinus) potrojonego kąta
bo będzie on przydatny gdy równanie kwadratowe które otrzymasz
nie będzie miało pierwiastków rzeczywistych (ujemny wyróżnik)
Jeżeli chcesz od razu wybrać sposób rozwiązania
to proponowałbym najpierw zbadać liczbę rzeczywistych pierwiastków równania
7 maj 06:52
Mariusz:
ABC czyli jednak trzy rozwiązania
7 maj 06:54
ABC:
tak i teraz można to równanie które otrzymałeś przeskalować aby stosunek współczynników
pozwolił skorzystać ze wzoru trygonometrycznego
7 maj 07:07
rubens: Chodzi głownie o to, że mam do rozwiązania równanie:
t
4−46t
3+553t
2−2004t+196=0
Metodą ferrari uprościłem to do:
(t
2−23t)
2= −24t
2+2004t−196
teraz uzależniłem całe wyrażenie od losowej zmiennej c= y/2, tak aby zwinąć prawą stronę do
kwadratu i otrzymałem :
(t
2−23t+y/2)
2= t
2(−24t+y)+t(2004−23y)+(−196+y
2/4)
teraz muszę zwinąć prawą stronę do kwadratu, czyli Δ = 0
(2004−23y)
2−4(−24t+y)(−196+y
2/4)=0
Stąd moje równanie z początku zadania. Potrzebuje dokładnego y (tylko jednego) które zeruje
wyrażenie
(2004−23y)
2−4(−24t+y)(−196+y
2/4)=0
aby uzyskać dokładny kwadrat po prawej stronie, próbowałem to robić różnymi metodami wzorów
cardano ale nic nie dało mi wyniku który dokładnie zerowałby to wyrażenie

ma ktoś
pomysł jak rozwiązać to równianie, albo może pomysł jak rozwiązać równanie pierwotne:
t
4−46t
3+553t
2−2004t+196=0
Ja już nie mam siły do tego, siedzę nad tym od 3 dni
7 maj 15:14
ABC:
z jakiego problemu matematycznego, a może fizycznego powstało to zadanie i dlaczego nie możesz
używać metod przybliżonych?
7 maj 17:50
Mariusz:
t
4−46t
3+553t
2−2004t+196=0
t
4−46t
3=−553t
2+2004t−196
t
4−46t
3+529t
2=529t
2−553t
2+2004t−196
t
4−46t
3+529t
2=−24t
2+2004t−196
(t
2−23t)
2=−24t
2+2004t−196
| | y | | y2 | |
(t2−23t+ |
| )=(y−24)t2+(−23y+2004)t+ |
| −196 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | |
(−23y+2004)2−4(y−24)( |
| −196)=0 |
| | 4 | |
(23y−2004)
2−(y−24)(y
2−784)=0
(y−24)(y
2−784)−(23y−2004)
2=0
I teraz nie znalazłeś poprawnego równania rozwiązującego
choć sposób rozumowania który tu przedstawiłeś jest dobry
7 maj 18:22
rubens: Dokładnie tak.
I teraz czy istnieje jakiś sposób, aby wyznaczyć dokładny pierwiastek wyrażenia:
(y−24)(y2−784)−(23y−2004)2=0
7 maj 20:38
ABC:
muszę cię zmartwić ale to dalej jest przypadek nieprzywiedlny, co oznacza że dokładne
rozwiązania otrzymasz w formie do niczego nie przydatnej bez obliczenia przybliżonych wartości
7 maj 20:44
Mariusz:
t
4−46t
3+553t
2−2004t+196=0
| | 23 | |
Przedstawiasz wielomian w postaci sumy potęg dwumianu t− |
| |
| | 2 | |
Kilkukrotne zastosowanie schematu Hornera da współczynniki
przy kolejnych potęgach tego dwumianu
1 −46 553 −2004 196
23/2 1 −69/2 625/4 −1657/8 −34975/16
23/2 1 −23 −433/4 −1452
23/2 1 −23/2 −481/2
23/2 1 0
23/2 1
Mamy zatem
| | 23 | | 481 | | 23 | | 23 | | 34975 | |
(t− |
| )4− |
| (t− |
| )2−1452(t− |
| )− |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 16 | |
| | 481 | | 34975 | |
y4− |
| y2−1452y− |
| =0 |
| | 2 | | 16 | |
| | 481 | | 34975 | |
(y2−py+q)(y2+py+r)=y4− |
| y2−1452y− |
| |
| | 2 | | 16 | |
| | 481 | | 34975 | |
y4+py3+ry2−py3−p2y2−pry+qy2+pqy+qr=y4− |
| y2−1452y− |
| |
| | 2 | | 16 | |
| | 481 | | 34975 | |
y4+(q+r−p2)y2+(pq−pr)y+qr=y4− |
| y2−1452y− |
| |
| | 2 | | 16 | |
| | 481 | | 34975 | |
y4+(q+r−p2)y2+p(q−r)y+qr=y4− |
| y2−1452y− |
| |
| | 2 | | 16 | |
p(q−r)=−1452
| | 481 | | 1452 | | 481 | | 1452 | | 34975 | |
(− |
| +p2− |
| )(− |
| +p2+ |
| )=− |
| |
| | 2 | | p | | 2 | | p | | 4 | |
| | 481 | | 1452 | | 34975 | |
(− |
| +p2)2−( |
| )2=− |
| |
| | 2 | | p | | 4 | |
| | 231361 | | 2108304 | | 34975 | |
(p4−481p2+ |
| )− |
| =− |
| |
| | 4 | | p2 | | 4 | |
| | 231361 | | 34975 | |
p6−481p4+ |
| p2−2108304=− |
| p2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 231361 | | 34975 | |
p6−481p4+ |
| p2+ |
| p2−2108304=0 |
| | 4 | | 4 | |
p
6−481p
4+66584p
2−2108304=0
Niech z=p
2
z
3−481z
2+66584z−2108304=0
i to także jest przypadek nieprzywiedlny
Nie da się wyrazić pierwiastków za pomocą rzeczywistych pierwiastników
ale możesz je wyrazić za pomocą funkcyj trygonometrycznych jak to napisał
ABC we wpisie z 7 maj 2020 06:36
8 maj 14:18