Prawdopodobieństwo
Wiki123: Proszę o pomoc z zadaniem:
W pewnym kraju długość życia mieszkańców ma w przybliżeniu rozkład normalny, ze
średnią 76 lat i odchyleniem standardowym 9 lat. Jakie jest prawdopodobieństwo tego
że losowo wybrany mieszkaniec
a) do żyje do co najmniej 90 lat?
b) do żyje do co najwyżej 50 lat?
6 maj 23:47
annabb:
P(X≥90)=1−F((90−76)/9)=1−F(1,5555)=1−0,93943=0,06057
P(X≤50)=F((50−76)/9)=F(−2,8888)=1−0,99801=0,00199
7 maj 11:03
Poprostupatryk: to jest zadanko maturalne prawda? Gdzie mogę znaleźć więcej takich zadań, albo co wpisać
w google żeby takowe znaleźć?
7 maj 11:56
ford:
zdecydowanie jest to poziom studiów, a nie matury
a gdzie znaleźć ? wpisz w google "statystyka studia rozkład normalny", na pewno coś podobnego
wyskoczy
7 maj 13:42
Poprostupatryk: Super dzięki, zawsze fajnie poznawać nowe tematy z matmy
7 maj 14:13