Zadanie optymalizacyjne bez danych w treści
Shizzer:

W stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny, wpisano walec o największej
objętości. Oblicz stosunek promienia podstawy walca do promienia podstawy stożka.
Widzę, że mogę tutaj skorzystać z podobieństwa trójkątów, ale gubię się przy tego typu
zadaniach.
Skoro w ogóle nie mam podanych danych w treści to mam sam przyjąć, która zmienną jest tutaj
daną? Nie wiem czy kiedykolwiek zrozumiem jak mam robić takie zadania, ale dobrze byłoby je
rozumieć na maturę
6 maj 23:00
wredulus_pospolitus:
h ∊ (0 ; H)
r ∊ (0 ; r)
| h | | H−h | | H(R−r) | |
| = |
| −> hr = RH − rH − Rh + rh −−> Rh = H(R−r) −−−> h = |
| |
| R−r | | r | | R | |
| | H(R−r) | |
Vwalca = πr2*h = πr2* |
| |
| | R | |
szukasz maksimum ... wyznaczasz V
max walca
liczysz stosunek objętości
6 maj 23:08
Mila:

Ustalasz, że dany jest bok Δrównobocznego a=2R.
V=πr
2*h
1) |AB|=2R, |OB|=|OA|=R
|EB|=R−r
2) V(r)=πr
2*
√3(R−r)=
√3π*(R*r
3−r
2), r∊(0,R)
i liczysz
6 maj 23:41
Shizzer: Ok, czyli w takim zadaniu sam sobie mogę ustalić daną. Niestety nie wiedziałbym, którą z nich
wybrać
dlatego zapytam. Czym mam się kierować przy wyborze danej w tego typu zadaniach? Dlaczego
na przykład tutaj daną jest a=2R, a nie np. r? To chciałbym zrozumieć
7 maj 00:06
wredulus_pospolitus:
przeważnie wyznacza się tę której później nie trzeba pierwiastkować bądź podnosić do potęgi
więc dlatego preferuje się wyznaczyć 'h' a nie 'r'
7 maj 00:16
wredulus_pospolitus:
po prostu później jest 'mniej zabawy' z tym
A ja oczywiście nie skorzystałem z tego, że jest to trójkąt równoboczny
7 maj 00:16
wredulus_pospolitus:
A 'dane' masz wymiary które są stałe i niezmienne −−− czyt. wymiary stożka

Bo to walca chcesz 'optymalizować' (czyli wartości r i h są zmiennymi przy jakiś stałych R i
H).
7 maj 00:19
Mila:
Podano, że przekrojem jest Δ równoboczny, możesz napisać, bok Δ jest równy a.
| | 1 | |
Wtedy promień podstawy stożka R= |
| a i możesz sobie dalej liczyć. |
| | 2 | |
Wszystkie Δrównoboczne są podobne, zatem stosunek promieni będzie zawsze
w takim zadaniu taki sam.
W moim sposobie od razu otrzymasz to co masz podać w odpowiedzi, a obliczenia są uproszczone.
Wredulus podał sposób bardziej ogólny, jeśli przekrojem jest Δrównoramienny.
7 maj 00:24
Shizzer: Wszystko jasne. Bardzo Wam dziękuję
7 maj 15:05
Shizzer: A czy funkcja V(r) nie powinna być czasem zapisana tak:
V(r) = √3π*(R*r2−r3)?
7 maj 15:40
Bleee: Powinna byc
7 maj 15:41
Shizzer:

Wrzucę rozwiązanie, może ktoś kiedyś skorzysta:
Korzystając z własności trójkąta równobocznego: |AC| = 2R
Optymalizujemy walec więc r i h są zmiennymi. Wpisujemy walec w stożek opisany stałymi zatem
R i H stożka są dane.
Wielkość, którą optymalizujemy:
V = πr
2 * h
Uzależniam h od r dzięki temu objętość walca będzie funkcją jednej zmiennej zależną od r:
| | h | |
tg60o = |
| ⇒ h = √3 * (R − r) |
| | R − r | |
V jako funkcja jednej zmiennej:
V(r) = πr
2 *
√3 * (R − r) =
√3π * (Rr
2 − r
3)
Wyznaczam dla jakiego r objętość walca będzie maksymalna:
V'(r) =
√3 * (2Rr − 3r
2), gdzie r ∊ (0, R)
V'(r) = 0
2R − 3r
2 = 0
r(2R − 3r) = 0
| | 2 | |
V'(r) > 0 dla r ∊ (0, |
| R) |
| | 3 | |
| | 2 | |
V'(r) < 0 dla r ∊ ( |
| R, R) |
| | 3 | |
Znając r obliczam stosunek promieni:
7 maj 16:00
Mila:
V(r) jak napisałeś
7 maj 16:44
Hermes: Czemu w tym zadaniu pod optymalizacje bierzemy 2 zmienne R oraz r?
7 maj 19:46
Shizzer: R jest w tym zadaniu daną. Można ją traktować na przykład jak liczbę 5. W optymalizacji
objętości
walca bierze udział tylko r
7 maj 19:54
Hermes: A mam jeszcze takie stanie, gdzie się podziało "π" w funkcji optymalizowanej?
7 maj 20:00
Shizzer: Zgubiłem po drodze. Pochodna powinna wyglądać w ten sposób:
V'(r) = √3π * (2Rr − 3r2)
Przy liczeniu ekstremów lokalnych funkcji V to π tak czy inaczej się skróci.
7 maj 20:08
wredulus_pospolitus:
Hermes −−− π (jak również √3) nie mają żadnego wpływu na samą optymalizację ... można równie
dobrze je pominąć przy liczeniu pochodnej
7 maj 20:33