matematykaszkolna.pl
Zadanie optymalizacyjne bez danych w treści Shizzer: rysunekW stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny, wpisano walec o największej objętości. Oblicz stosunek promienia podstawy walca do promienia podstawy stożka. Widzę, że mogę tutaj skorzystać z podobieństwa trójkątów, ale gubię się przy tego typu zadaniach. Skoro w ogóle nie mam podanych danych w treści to mam sam przyjąć, która zmienną jest tutaj daną? Nie wiem czy kiedykolwiek zrozumiem jak mam robić takie zadania, ale dobrze byłoby je rozumieć na maturę
6 maj 23:00
wredulus_pospolitus: h ∊ (0 ; H) r ∊ (0 ; r)
h H−h H(R−r) 

=

−> hr = RH − rH − Rh + rh −−> Rh = H(R−r) −−−> h =

R−r r R 
 H(R−r) 
Vwalca = πr2*h = πr2*

R 
szukasz maksimum ... wyznaczasz Vmax walca
 1 
Vstożka =

πR2*H
 3 
liczysz stosunek objętości
6 maj 23:08
Mila: rysunek Ustalasz, że dany jest bok Δrównobocznego a=2R. V=πr2*h 1) |AB|=2R, |OB|=|OA|=R |EB|=R−r
 h 
tg60=

⇔h=3*(R−r)
 (R−r) 
2) V(r)=πr2*3(R−r)=3π*(R*r3−r2), r∊(0,R) i liczysz
6 maj 23:41
Shizzer: Ok, czyli w takim zadaniu sam sobie mogę ustalić daną. Niestety nie wiedziałbym, którą z nich wybrać dlatego zapytam. Czym mam się kierować przy wyborze danej w tego typu zadaniach? Dlaczego na przykład tutaj daną jest a=2R, a nie np. r? To chciałbym zrozumieć emotka
7 maj 00:06
wredulus_pospolitus: przeważnie wyznacza się tę której później nie trzeba pierwiastkować bądź podnosić do potęgi więc dlatego preferuje się wyznaczyć 'h' a nie 'r'
7 maj 00:16
wredulus_pospolitus: po prostu później jest 'mniej zabawy' z tym A ja oczywiście nie skorzystałem z tego, że jest to trójkąt równoboczny
7 maj 00:16
wredulus_pospolitus: A 'dane' masz wymiary które są stałe i niezmienne −−− czyt. wymiary stożka Bo to walca chcesz 'optymalizować' (czyli wartości r i h są zmiennymi przy jakiś stałych R i H).
7 maj 00:19
Mila: Podano, że przekrojem jest Δ równoboczny, możesz napisać, bok Δ jest równy a.
 1 
Wtedy promień podstawy stożka R=

a i możesz sobie dalej liczyć.
 2 
Wszystkie Δrównoboczne są podobne, zatem stosunek promieni będzie zawsze w takim zadaniu taki sam. W moim sposobie od razu otrzymasz to co masz podać w odpowiedzi, a obliczenia są uproszczone. Wredulus podał sposób bardziej ogólny, jeśli przekrojem jest Δrównoramienny.
7 maj 00:24
Shizzer: Wszystko jasne. Bardzo Wam dziękuję emotka
7 maj 15:05
Shizzer: A czy funkcja V(r) nie powinna być czasem zapisana tak: V(r) = 3π*(R*r2−r3)?
7 maj 15:40
Bleee: Powinna byc
7 maj 15:41
Shizzer: rysunekWrzucę rozwiązanie, może ktoś kiedyś skorzysta: Korzystając z własności trójkąta równobocznego: |AC| = 2R Optymalizujemy walec więc r i h są zmiennymi. Wpisujemy walec w stożek opisany stałymi zatem R i H stożka są dane. Wielkość, którą optymalizujemy: V = πr2 * h Uzależniam h od r dzięki temu objętość walca będzie funkcją jednej zmiennej zależną od r:
 h 
tg60o =

⇒ h = 3 * (R − r)
 R − r 
V jako funkcja jednej zmiennej: V(r) = πr2 * 3 * (R − r) = 3π * (Rr2 − r3) Wyznaczam dla jakiego r objętość walca będzie maksymalna: V'(r) = 3 * (2Rr − 3r2), gdzie r ∊ (0, R) V'(r) = 0 2R − 3r2 = 0 r(2R − 3r) = 0
 2 
r = 0 ∨ r =

R
 3 
 2 
V'(r) > 0 dla r ∊ (0,

R)
 3 
 2 
V'(r) < 0 dla r ∊ (

R, R)
 3 
 2 
Zatem Vmax dla r =

R
 3 
Znając r obliczam stosunek promieni:
2 

R
3 
 2 

=

R 3 
7 maj 16:00
Mila: V(r) jak napisałeśemotka
7 maj 16:44
Hermes: Czemu w tym zadaniu pod optymalizacje bierzemy 2 zmienne R oraz r?
7 maj 19:46
Shizzer: R jest w tym zadaniu daną. Można ją traktować na przykład jak liczbę 5. W optymalizacji objętości walca bierze udział tylko r
7 maj 19:54
Hermes: A mam jeszcze takie stanie, gdzie się podziało "π" w funkcji optymalizowanej?
7 maj 20:00
Shizzer: Zgubiłem po drodze. Pochodna powinna wyglądać w ten sposób: V'(r) = √3π * (2Rr − 3r2) Przy liczeniu ekstremów lokalnych funkcji V to π tak czy inaczej się skróci.
7 maj 20:08
wredulus_pospolitus: Hermes −−− π (jak również 3) nie mają żadnego wpływu na samą optymalizację ... można równie dobrze je pominąć przy liczeniu pochodnej
7 maj 20:33