|AB|=12
|AE|=|EB|
|AF|=|FD|
|AG| : |GB|=1:2
|BH| : |HC|=2:1
|CJ|=?
Krok 1:
zaznaczamy długości
Krok 2:
zauważamy, że ΔEFA jest podobny do ΔGHB ... więc do nich jest podobny także ΔGEJ.
Czyli to jest trójkąt prostokątny równoramienny (czyli kąt przy podstawie to 45o).
Krok 3:
Stąd odległość J od odcinka AB wynosi połowę podstawy tegoż trójkąta czyli 1
Krok 4:
Natomiast odległość punktu J od odcinka BC 1+6 = 7
Krok 5: wyznaczamy |CJ| z tw. Pitagorasa (przyprostokątne mają długość 7 i 11)
I po sprawie