okhu:

|AE|=|GF|
|AG|=|EF|
Pole EFCD=18
Pole GBF=4
|EF|=3|CD|
Pole ABCD=?
6 maj 19:57
a7:

| 3b+b | |
| *h1=18 czyli b*h1=9 |
| 2 | |
PΔEDH+PΔCJF=9
ΔEDH jest podobny do trojkąta GKF i ΔCJF jest podobny do ΔFKB
suma pól trójkątów EDH i CJF =9 (kwadrat DHJC jakby pomijamy i mamy trójkąty podobne)
skala podobieństwa boków jest 3/2
h
1=3/2h
2 EH+JF=2b=3/2*x
czyli h
2=2/3*h
1 x=4/3b
P
ABCD=U(3b+4/3*b+b)}{2}*(h
1+2/3*h
1)=80/18*bh
1=80/18*9=80/2=40
P
ABCD=40
======
6 maj 23:41
Eta:

P(EFCD) = 2b*w=18 ⇒ P(EMCD) =P(MFC)= b*w=9
i z podobieństwa trójkątów MFC i GBF z cechy ( kkk)
P(MFC) = b*w =9 ⇒ b*u=6
to P(ANME)=6 i P(NGFM)= 12
P(ABCD)= 40
============
6 maj 23:47
Eta:
@a7
Skąd wiesz,że DHJC jest kwadratem ?
6 maj 23:53
a7: tak, powinno być napisane prostokąt, (o Polu= bh1=9)
7 maj 00:02
Eta:
7 maj 00:07
a7:
7 maj 00:16