Stereometria
bob: Każda ze ścian bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt 45 st. Podstawa jest
trójkątem o bokach 20, 21 i 29. Oblicz wysokość ostrosłupa.
Zauważyłem, że trójkąt w podstawie jest prostokątny, bo 202+212=292=841.
Pamiętałem taką zależność, że jeśli trójkąt w podstawie ostrosłupa jest prostokątny to wysokość
leży na środku przeciwprostokątnej (jesli to nieprawda to mnie poprawcie).
No i jakoś nie mogę z tego wybrnąć.
Ktoś może ma jakiś pomysł?
6 maj 19:27
bob: help!
6 maj 20:10
Mila:
Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu wpisanego w podstawę.
H=r
6 maj 20:16
Bleee:
Jeżeli wszystkie ściany boczne są nachylone pod kątem 45o to płaszczyzny to jak wierzcholek
ostroslupa może leżeć nad jedna z podstaw (odpowiadająca ściana boczna tworzyła by kat 90o z
podstawą, a nie 45o).
Zapamietaj −
1) jeżeli ściany boczne nachylone pod tym samym kątem, to wysokości ścian bocznych są sobie
rowne oraz wysokość ostroslupa spada na środek okręgu WPISANEGO w podstawę,
2) jeżeli krawędzie boczne nachylone pod tym samym katem, to krawędzie boczne są sobie rowne
oraz wysokość ostroslupa spada na środek okręgu OPISANEGO na podstawie
Dotyczy to każdego ostroslupa.
6 maj 20:19
bob: okej, dziękuję. Już wszystko jasne
6 maj 20:47