przekształcenia wykresu funkcji
anonim123: | | 1 | |
Jak naszkicować wykres −( |
| )x? Czy można to zrobić na dwa sposoby? Odbijając −3x lub |
| | 3 | |
6 maj 19:24
ICSP: Narysuj 3x
Obróć kartkę o 180o
Zmień kierunki osi
i cyk gotowe ^^
6 maj 19:27
Mila:
| | 1 | |
1) Rysujesz wykres y=( |
| )x |
| | 3 | |
2) Symetria względem OX i gotowe.
6 maj 19:29
anonim123: A można zrobić symetrię względem OY?
6 maj 19:31
Jerzy:
Nie można.
6 maj 19:40
anonim123: A co decyduje o tym czy robię symetrię względem OX lub OY?
6 maj 19:59
Mila:

A=(2, 1) , y=1
A'=(2,−1), y=−1
6 maj 20:04
anonim123: To wiem, ale przy funkcjach wykładniczych co decyduje o tym że odbijamy względem OX
a co że odbijamy względem OY?
6 maj 20:21
Jerzy:
Ogólnie:
Dla funkcji parzystych mamy f(x) = f(−x), czyli wykres jest symetryczny względem osi OY
Natomiast wykres funkcji − f(x) jest symetryczny do wykresu f(x) względem osi OX.
6 maj 20:32
Mila:
| | 1 | | 1 | |
1) f(x)=−( |
| )x=(−1)*( |
| )x |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
(−1) przed g(x)=( |
| )x oznacza, że masz zmienić wartości funkcji (y) na przeciwne. |
| | 3 | |
6 maj 20:34
Mila:

f(x)=3
−x
1) rysujesz g(x)=3
x
| | 1 | |
2) symetria względem OY otrzymujesz wykres f(x)=3−x=( |
| )x |
| | 3 | |
6 maj 20:38
anonim123: Dziękuję
6 maj 20:41