Udowodnij, że trójkąt jest równoboczny
czesc: Dany jest trójkąt o bokach a, b, c. Udowodnij, że jest to trójkąt równoboczny, gdy
R=(√a2+b2+c2)/3.
Dziękuję za pomoc.
6 maj 18:58
PW: Pierwszy pomysł może być taki:
Znamy twierzenie wiążące promień R z długościami boków. Jest to twierdzenie sinusów.
Próbowałeś?
6 maj 19:04
Ktostam: Tak próbowałeś i doszedłem do równania trygonometrycznego i nie wiem, co z nim dalej zrobić.
6 maj 19:14
Ktostam: Próbowałem*
6 maj 19:14
Ktostam: O takiego: 2cos2γ−2cos(α−β)*cosγ+1/2=0
6 maj 19:16
PW: Jeżeli dobrze liczyłeś, to potraktuj to równanie jako rónanie kwadratowe z niewiadomą cosγ i
parametrem cos(α−β)
6 maj 19:28
Ktostam: No tak, ale potrzebowałbym wskazówki, jak to rozwiązać.
6 maj 20:15
PW: Normalnie − liczysz wyróżnik Δ i wyciągasz wnioski (Δ ≥ 0, bo równanie musi mieć rozwiązanie, a
więc…).
6 maj 20:21
Ktostam: Jednak w miarę możliwości, prosiłbym o rozwiązanie.
6 maj 23:22
mat: Niech x = cosγ
Δ = 4cos
2(α−β) − 4
Rozwiazanie istnieje gdy cos
2(α−β) = 1 czyli α=β
α+β = 120
o oraz α=β →α=β=60
o
6 maj 23:34
Ktostam: Dziękuję.
7 maj 13:07