matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wialomian
uniak:
Niech f(x)=a
n
x
n
+a
n−1
x
n−1
+...+a
1
x+a
0
oraz niech a,b,c będą trzczema różnymi liczbami całkowitymi takimi że f(a)=b,f(b)=c,f(c)=a. Pokaż że istnieje co najmniej jedna z liczb a
0
,a
1
,...a
n
która jest całkowita.
6 maj 17:33