wielomiany
f123:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = 9bx3 − ax2 − 14bx + 15 przez trójmian (3x − 2)2
wynosi 3. Oblicz a i b.
6 maj 16:54
f123: Sprawdzilby ktos? mi wyszlo a = −51 oraz b = 2
6 maj 16:54
ICSP: To by oznaczało, że wielomian
V(x) = 18x
3 + 51x
2 − 28x + 12
| | 2 | |
ma miejsce zerowe równe |
| |
| | 3 | |
Niestety muszę Cie rozczarować.
6 maj 17:02
f123: w takim razie a = −3
6 maj 17:09
ICSP: teraz dobrze
Jak robiłeś?
6 maj 17:11
f123: Zapisalem:
W(x) = (cx + d)(3x − 2)2 + 3 i porownywalem wspolczynniki przy 'x'
6 maj 17:12
ICSP: (y)
6 maj 17:16
Mariusz:
Pomysł miał dobry tylko pomylił się w obliczeniach
f123 nie uczą was już pisemnego dzielenia wielomianów ?
Twój pomysł może być substytutem tego dzielenia
9 maj 04:42
salamandra: Uczą
9 maj 09:38
salamandra: Mi na przykład wygodniej pisemnie niż Hornerem
9 maj 09:38