Zadanie mediana
kochana321: Mediana wzrostu 150 dzieci w wieku 14 lat znajdowała się w przedziale 155 – 160 cm, do
którego należało 40 dzieci, i wynosiła 158 cm. Ile dzieci miało wzrost poniżej 155 cm?
Dane:
Klasa mediany: 155−160
b=5
x0=155
I zgodnie z tym wzorem na medianę to nie bardzo wiem czy n=150 czy n=40?
Proszę pomóżcie mi z tym zadaniem i wyjaśnijcie dlaczego tak a nie inaczej
6 maj 16:41
ford:
nie mam tego wzoru przed oczami
ale wstaw obie wersje i policz
intuicja mi mówi że odp. na postawione pytanie to 49 albo coś koło tego
6 maj 18:02
kochana321: Jakbym wiedziała jak to bym policzyła i nie pytała tutaj na forum.
Link do wzoru:
https://docplayer.pl/docs-images/45/12245921/images/page_10.jpg
Ja uczyłam się na innych oznaczeniach literowych, gdzie
h
m = b
Ale reszta jest tak samo, proszę o podpowiedź jak to wyliczyć bo nie wiem za ile podstawić do
n.
8 maj 09:30
kochana321: Jest tu ktoś? Pomożecie
8 maj 18:34