Metoda najmniejszych kwadratów
Justyna: Metoda najmniejszych kwadratów
Jak za pomocą tej metody policzyć przyśpieszenie na równi,
mając do dyspozycji drogę oraz czas, z tym że czas jest tylko między punktami s1,s2, nie od
początku równi
6 maj 16:20
daras: Najpierw musisz mieć jakieś wyniki pomiarów drogi i czasu..
| | at2 | | 2s | |
a potem stosując wzór s = |
| ⇒ a = |
| |
| | 2 | | t2 | |
dopasowujesz prostą
6 maj 16:44
daras: zastosuj podstawienie p = t2 i linearyzacja wyglada tak, że na wykresie S (p) przyspieszenie
będzie współczynnikiem kierunkowym prostej: y = ax + b
6 maj 16:47
daras: do policzenia regresji liniowej metodą najmniejszych kwadratów są gotowe programy, możesz to
też w Excelu policzyć
6 maj 16:48
Justyna: Mam drogę i czas, tylko nie od początku ruchu a od jakiegoś punktu i równanie wygląda tak:
s=v0 *t + a/2 * t2
6 maj 17:14
Justyna: Czy powinnam zaniedbać to v0 w jakiś sposób
6 maj 17:15
Justyna: ?
6 maj 17:40
daras: nie
s = s2 − s1
6 maj 20:45
Justyna: ale co mi to da?
7 maj 11:28