rownanie rozniczkowe
qwerty: Jutro mam kolokwium z kilku tematów, a na koniec do powtórzenia zostawiłem sobie równania
różniczkowe i mam problem z jednym przykładem:
y'−y=x+1
Poprawna odpowiedż to:
y=Cex−x−2 gdzie C należy do rzeczywistych
Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu?
6 maj 15:35
Jerzy:
y = C*ex i uzmienniasz stałą:
y = C(x)*ex
y' = C'(x)*ex + C(x)*ex
C'(x)*ex + C(x)*ex − C(x)*ex = x + 1
C'(x)*ex = x +1
C'(x) = xe−x + e−x
C(x) = ∫(xe−x + e−x)dx
6 maj 15:49
PW: I znowu mi się przypomniał dowcip o studentach.
Chodzi po akademiku dziennikarz i pyta:
− Ile potrzebowałbyś czasu na nauczenie się chińskiego?
A student w popłochu:
− O kurde, za ile dni kolokwium?
6 maj 15:59
daras: ja znam cd
:kolokwium było wczoraj
6 maj 17:00