Napisać równanie prostej prostopadłej do prostej l przechodzącej przez punkt M
Liczba_π: | | x+1 | | z−2 | |
Napisać równania prostej prostopadłej do prostej l : |
| = −y = |
| , przechodzącej |
| | 2 | | 3 | |
przez punkt M(2,3,1)
Wyznaczam punkt P leżący na prostej l i jej wektor kierunkowy
P(−1, 0, 2) v=[2, −1, 3]
Czy mogę wziąć jakikolwiek wektor prostopadły do wektora v i przyjąć go jako wektor kierunkowy
prostej k⊥l gdzie M∊k ?
np. u=[2, 7, 1] lub n=[1, −1, −1]
| | x−2 | | y−3 | |
k: |
| = |
| = z−1 lub k: x−2= −y+3=1−z |
| | 2 | | 7 | |
Czy te dwie proste powyżej są tą samą prostą ⊥ do prostej l i przechodzącą przez punkt M ?
Des:

Te dwie proste przez Ciebie wymienione spełniają warunki zadania, wektor kierunkowy każdej z
nich jest prostopadły do wektora v i obie przechodzą przez punkt M, mimo, że są to dwie różne
prsote.
Jak widać wcale nie muszą się one przecinać.
(Prosta ' l ' biegnie przed i za ekran)