kombinatoryka
adam: Ze zbioru {x ∈ Z : |x| = k + 1, k = 0, 1, . . . , 49} losujemy ze zwracaniem 2 liczby a i b.
Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane liczby spełniają nierówność:
Wie ktoś jak to ruszyć? Ja rozumiem z tego tylko tyle że mamy 50 liczb i losujemy z nich dwie,
chociaż tego też nie jestem pewien.
6 maj 14:03
wredulus_pospolitus:
Zacznij od rozwiązania tejże nierówności
6 maj 14:19
okjijkfg: γπ≤⇒≈
6 maj 14:31
adam: jakieś wskazówki jak ruszyć tę nierówność?
6 maj 14:53
adam: obliczyłem, wyszło mi że jedyne pary licz to a∊{0,1} b∊{0,1}
6 maj 16:03
adam: ale ze względu na nierówność |x| = k + 1 0 nie należy do zbioru liczb które losujemy, więc
jedyna para liczb która spełnia założenia zadania to a=1 i b=1
6 maj 16:04
adam: na równość |x| = k + 1 przepraszam
6 maj 16:05
WhiskeyTaster: Nie wiem, jak Ci mogło wyjść, że a i b mogą być zerem, skoro przez zero dzielić nie można. Dla
a = 1, b = −1 działa:
| 1 | | −1 | | 1 | |
| + |
| ≥ |
| ⇔ 0 ≥ −1 |
| 1 | | 1 | | −1 | |
Próbuj dalej
6 maj 16:25
PW: Nikt nie powiedział ile takich liczb 'x' jest. Równanie
|x| = k+1
ma dwa rozwiązania całkowite.
adam już w swoim zapytaniu błędnie sugeruje, że losujemy spośród 50 liczb.
6 maj 16:30
WhiskeyTaster: Oczywiście, że błędnie sugeruje, ale niech zacznie od rozwiązania nierówności, bo to tutaj jest
najtrudniejsze
6 maj 16:33
ICSP: Jeżeli a i b są dodatnie to
| a | | b | | a | | b | | 1 | |
| + |
| ≤ |
| + |
| = |
| |
| a4 + b2 | | b4 + a2 | | 2a2b | | 2b2a | | ab | |
Przy czym równość zajdzie tylko wtedy gdy
(a
2 − b) = 0
(b
2 − a) = 0
czyli a = b = 1
Reszta przypadków jest trywialna.
6 maj 16:41