Zadanie z parametrem
Lolek: Witam !
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja kwadratowa
f(x)=x
2− (4m+ 2)x +4m
2 + 4m −3
ma dwa różne miejsca zerowe x
1 i x
2 spełniające warunek x
1+ x
2 =|x
1 − x
2|.
Mam pytanko , dlaczego w drugim warunku chodzi mi o x
1+ x
2 =|x
1 − x
2| muszę dać założenie
,że x
1+ x
2 > 0 domyślam się że z powodu modułu ale nie jestem pewien.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję !
6 maj 13:55
wredulus_pospolitus:
tak ... z powodu modułu
6 maj 13:57
ICSP: spróbuj rozwiązać równanie
|x − 5| = −5
6 maj 13:57
ICSP: i cz przypadkiem równość
x1 + x2 = |x1 − x2|
nie oznacza, że jedna z liczb jest zerem a druga jest dodatnia lub obie są zerem?
6 maj 14:02
Jerzy:
13:55
x1 + x2 ≥ 0 ( moduł moze być równy 0 )
6 maj 14:23