wyznacz pochodną funkcji
Matfiz: Wyznacz pochodną funkcji:
| | x4 −x2 +1)x(x−1) | |
f(x) = |
| |
| | 2015 | |
| | 6x5−5x4−4x3+3x2+2x−1 | |
wyszło mi f'(x) = |
| ale w odpowiedzi jest inaczej bo w |
| | 20152 | |
mianowniku jest samo 2015, nie jest podniesione do kwadratu, wytłumaczy ktos?
6 maj 13:01
ABC: co tu jest do tlumaczenia, stałą 1/2015 wyciągasz przed funkcję i obliczasz tylko pochodną
licznika
6 maj 13:05
Matfiz: Racja a z ilorazu różnicowego nie mogę tego policzyc ?
6 maj 13:12
wredulus_pospolitus:
możesz
6 maj 13:14
Matfiz: to czemu mi zły wynik wychodzi?
6 maj 13:15
Matfiz: Dobra nie wazne juz wiem co zle zrobilem
6 maj 13:16
ABC:
z pochodnej ilorazu też możesz ale pamiętaj że (2015)'=0
6 maj 13:16
Matfiz: dzięki za przypomnienie
6 maj 13:30