teoria liczb
tomek: wyznacz wszystkie m, dla których liczba m3+3 jest podzielna przez m+3
Próbowałem z podzielnością kombinować m+3|m3+3 ale nie umiem nic z tym zrobić
6 maj 12:38
ABC: a m to liczba zespolona czy jaka?

pisz dokładnie treść
6 maj 12:40
wredulus_pospolitus:
m3 + 3 = m3 + 3m2 + m + 3 − 3m2 − m =
= (m+3)(m2 + 1) − 3m2 − 9m + 10m =
= (m+3)(m2+1) − 3m(m+3) + 10m + 30 − 30 =
= (m+3)[ m2 + 1 − 3m + 10] − 30
tak więc .... m3+3 będzie podzielne przez m+3 wtedy i tylko wtedy, gdy m+3 będzie dzielić
liczbę 30
6 maj 12:42
tomek: Rzeczywista, słowo zesopolony przyprawia mnie o zawroty głowy. Dziękuję wredulus
6 maj 12:43
janek191:
Jest pomyłka w II wierszu
6 maj 12:47
Jiraya:
albo tak (bez wielkich przekształceń)
W(m)=m3+3
P(m)=m+3
Reszta z dzielenie wielomianu W przez P to
w(−3)=−27+3=−24
W będzie podzielny przez P, gdy P dzieli −24
6 maj 12:48
ABC:
bez wielkich przekształceń to z Hornera :
| m3+3 | | 24 | |
| =m2−3m+9− |
| |
| m+3 | | m+3 | |
6 maj 12:55