ciągi
tomek: Mam za zadanie udowodnić czy ciąg jest ograniczony.
| | 3n+1 | | 0 | |
limx−>∞ |
| = |
| = 0 |
| | n2(n+1) | | 1 | |
Teraz skoro wiem, że ciąg ma granicę to mogę wnioskować że jest ograniczony? Z góry ogranicza
go pierwszy wyraz (2) bo jest malejący, z dołu granica (0) więc jest zbieżny. Czy dobrze
myślę?
6 maj 12:02
wredulus_pospolitus:
Powołujesz się na twierdzenie:
'ciąg zbieżny jest ograniczony'
6 maj 12:07
PW: Zadanie to można rozwiązać nie znając pojęcia granicy, i chyba na takim poziomie mogło być
polecone.
| | 3n+1 | | 3n+3 | | 3 | |
|
| < |
| = |
| , |
| | n2(n+1) | | n2(n+1) | | n2 | |
| | 3 | |
a dla n≥2 ten ułamek nie przekracza |
| . |
| | 4 | |
| | 4 | | 3 | |
Mamy więc: a1 = |
| = 2, a dla n≥2 jest an < |
| , czyli dla wszystkich n |
| | 2 | | 4 | |
a
n ≤ 2.
6 maj 19:59