prawdopodobieństwo
salamandra: Kasia wykonała rzut trzema sześciennymi kostkami do gry i otrzymała sumę oczek większą niż 16.
Prawdopodobieństwo, że Kasia wyrzuciła trzy szóstki jest równe
|Ω|=4, bo jedyne możliwe układy dla > 16, to (5,6,6) i (6,6,6), więc (5,6,6)*3=3 3+1=4
|A|=1 (6,6,6)
| | 1 | |
P(A)= |
| ? czy jakaś opcja mi umknęła? |
| | 4 | |
6 maj 11:49
ford:
Jest ok, nic nie umknęło
6 maj 11:51
Bleee:
Jest dobrze.
Na maturze warto słownie napisać czym jest Omega.
6 maj 11:52
salamandra: To w takim razie banalne jak na PR

dzięki
6 maj 11:55
Jerzy:
|Ω| nie zależy od |A| . |Ω| to zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych.
6 maj 11:56
salamandra: Czyli musiałbym to z warunkowego robić, a Ω=63?
6 maj 11:57
Jerzy:
Ciekawe ! Tylko 4 zdarzenia elementarne ?
6 maj 11:58
salamandra: Jeżeli wiadomo, że wyrzuciła sumę większą niż 16, to tylko 4 według mnie
6 maj 12:02
wredulus_pospolitus:
@Jerzy
Ω −−− zdarzenia, w których suma z trzech rzutów to przynajmniej 16
|Ω| = 4
|A| = 1
6 maj 12:04
wredulus_pospolitus:
@Salamandra
natomiast 'klasycznie' (jak będzie podawał klucz odpowiedzi) to:
Ω −−− 3−krotny rzut kostką
|Ω| = 6
3
A −−− suma wyrzuconych oczek to co najmniej 16
|A| = 4
B −−− wyrzucono 3x '6'
|AnB| = 1
| | P(AnB) | | |AnB| | | 1 | |
P(B|A) = |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | |A| | | 4 | |
6 maj 12:06
salamandra: 
na szczęście to było zamknięte
6 maj 12:07
Jerzy:
Dobra, już widzę: " i otrzymała sumę oczek...."

, to przeoczyłem
6 maj 12:08
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... ja źle napisałem ... nie 'przynajmniej 16' lub 'co najmniej 16' tylko 'więcej
niż 16' winno być.
6 maj 12:14