Równania stycznych do wykresu
Maciek : Napisz równania stycznych do wykresu funkcji f danej wzorem f(x)=x3 − 3x2 + 1 na których leży
punkt p (2,−4)
6 maj 02:07
wredulus_pospolitus:
krok 1:
ogólna postać stycznej do f(x) w punkcie K (a, f(a))
krok 2:
'wrzucasz' współrzędne punktu P do wzoru ogólnego stycznej ... wyznaczasz dla jakich wartości
'a' równanie jest spełnione
krok 3:
wyznaczasz ostateczne postaci stycznych do funkcji f(x) korzystając z wyliczonych 'a'
6 maj 02:09
Maciek : Mógłbyś rozpisać ostatni krok ? Narazie wyszło mi ze a =1 lub a = 5/2
6 maj 02:38
piotr:

f'(x)=3x
2 − 6x
równanie stycznej w punkcie (x
0, f(x
0)):
y − f(x
0) = f'(x
0)(x − x
0)
⇒
y − (x
03 − 3x
02 + 1) = (3x
02 − 6x
0)(x − x
0)
prosta ta przechodzi przez punkt p(2, −4)
⇒
−4 − (x
03 − 3x
02 + 1) = (3x
02 − 6x
0)(2 − x
0)
⇒
x
0 = 1 ∨ x
0 = 5/2
⇒
stąd dwie styczne:
1+y = −3 (−1+x)
lub
17/8+y = 15/4 (−(5/2)+x)
6 maj 07:51
Maciek : Dzięki!
6 maj 10:01