trygonometria
olek: Hej
Wyznacz najmniejszą dodatnią sumy x + y jeśli : (1+ctg x )(1+ctg y )=2
(1+ctg x )(1+ctg y )=2
(1+ctg x )=1 i (1+ctg y )=2 (lub odwrotnie ale w przypadku sumy x i y nie ma to znaczenia)
ctg x =0 i ctg y = 1
x= π/2 i y = π/4
Najmniesza wartość x i y to: π/2 + π/4 = 3π/4
Czy dobrze rozwiązałem to zadanie?
6 maj 01:09
wredulus_pospolitus:
a skąd wiesz, że wtedy suma będzie najmniejsza
6 maj 01:20
olek: bo liczba 2 może powstać na dwa sposoby (cztery ale w przypadku sumy kolejność nie ma
znaczenia)
2 = 1 * 2 lub 2 = (−1) * (−2)
ale dla wariantu drugiego suma będzie ujemna (ctgx = −2, ctgy = −3) to są liczby ujemne, więc
tylko pierwsza opcja spełnia założenia
6 maj 01:37
wredulus_pospolitus:
a gdzie masz informacje, że '2 ma powstać z iloczynu dwóch liczb całkowitych'
| | 1 | |
to nie może być 2 = |
| *4  albo 2 = √2 * √2  |
| | 2 | |
6 maj 02:06
olek: faktycznie mój błąd. Da się rozwiązać to zadanie jakoś inaczej?
6 maj 10:10
PW: Spróbuj
(nie liczyłem co dalej, ale obiecująco wygląda).
6 maj 10:38
olek: Podstawiłem tak jak kazałeś oraz przeniosłem 2 na lewą stronę i otrzymałem:
| (cos(x−y) + sin(x+y) −2sinxsiny) | |
| = 0 |
| sin x sin y | |
wtedy y= kπ −x − π/4
najmniejsze y dodatnie to: y= 3π/4 −x
podstawiając : x + (3π/4 −x) = 3π/4, czyli to byłaby najmniejsza wartość sumy x + y?
6 maj 11:22