kombinatoryka
;00: W urnie jest n kul, w tym 5 białych. Ile co najwyżej może być wszystkich kul w urnie, aby przy
losowaniu dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo wylosowania obu kul białych było większe
od 1/5?
5 maj 23:02
PW: A umiesz policzyć ile by było dla n=6, n=7, n=8? Może przyjdzie do głowy jakiś pomysł
rozwiązania dla nieokreślonego n > 5.
5 maj 23:26
;00: Dla n=10 kul
więc
I A I
| | 15 | | 1 | |
P( A ) = _____ === |
| = |
| za dużo |
| | 45 | | 3 | |
I Ω I
Dla n=13 kul
| | 15 | | 5 | |
P( A ) = |
| = |
| < 1/5 |
| | 78 | | 26 | |
Dla n=12 kul
Czyli w takim razie finalną odpowiedzią jest 12?
6 maj 00:27
Gangster: | | | | | |
a dlaczego liczysz | a nie | ? |
| | | |
6 maj 00:39
;00: | | | |
Przepraszam błąd rachunkowy  powinno być | = 10, wtedy |
| | |
n = 10
Ω = 45
n = 11
Ω = 55
Tak więc największą liczbą n jest 10?
6 maj 00:44
Gangster: (n−1)n ≤ 100
najwieksza liczba calkowita spelniajaca warunki ⇒ 10.
6 maj 00:47