Pochodna funkcji
Matfiz: Wyznacz pochodną funkcji:
f(x) = 2(sinx)2 + 2(cosx)2
Dlaczego tu wychodzi 0?
5 maj 22:52
WhiskeyTaster: Można na dwa sposoby, ja dam Ci szybszy:
f(x) = 2sin2x + 2cos2x = 2(sin2x + cos2x) = 2*1 = 2
Więc f'(x) = 0
5 maj 22:54
WhiskeyTaster: Dwa sposoby pomijając z definicji.
5 maj 22:54
Matfiz: O kurde faktycznie, a dlaczego nie mogę normalnie z definicji zrobić że potęgę ściągam o 1?
5 maj 22:56
WhiskeyTaster: A jak chcemy się pobawić, to:
f'(x) = (2sin2x)' + (2cos2x)' = 4cosxsinx + 4*(−1)sinxcosx = 0
5 maj 22:56
WhiskeyTaster: Możesz, ale masz do czynienia z pochodną złożenia funkcji. Więc (2sin2x)' = 2*2*sinx*(sinx)' =
4sinxcosx
5 maj 22:58
Matfiz: To ten 1 sposób o wiele lepszy, swoją drogą pochodna funkcji złożonej to chyba nie poziom
szkoły średnej
5 maj 22:59
WhiskeyTaster: Tak, ale pytasz dlaczego, a ja tylko odpowiadam

Dla szkoły średniej definicja na pewno odpada, złożenie raczej też nie jest wymagane −
pozostaje po prostu zauważyć, że mamy tu do czynienia z jedynką trygonometryczną.
5 maj 23:00
Matfiz: Rozumiem, ale bardzo dziękuję za wyjaśnienie

tak w ogóle pojęcie funkcji złożonej już się
czasem pojawiło chyba na maturze ale w bardzo uproszczonej formie
5 maj 23:01
WhiskeyTaster: Hmm, z tego co pamiętam, to co nieco o tym jest, ale chyba bez pochodnej funkcji złożonej.
Pozostaje więc właśnie zauważać pewne rzeczy jak tutaj
5 maj 23:03
Matfiz: Będę pamiętać na przyszłość, dzięki za pomoc
5 maj 23:04
Mariusz:
Jak nie mieliście złożenia (ja jeszcze miałem)
to sin2(x) można potraktować jako iloczyn
5 maj 23:23
WhiskeyTaster: Pewnie, że można

Tylko no sam widzisz, jak jest najszybciej
5 maj 23:34
Mariusz:
No widzę tylko że zaproponowałeś też inny sposób
tylko że skoro nie mieli złożenia to lepiej z iloczynu skorzystać zamiast ze złożenia
To jak oni pochodną wprowadzają jeśli nie jako granicę ilorazu różnicowego
przy przyroście argumentu dążącym do zera ?
Pochodną można też zilustrować kreśląc ciąg siecznych gdzie jeden punkt jest ustalony
a drugim punktem zbliżamy się do tego ustalonego punktu
Granica ciągu współczynników kierunkowych tych siecznych będzie pochodną w punkcie
6 maj 00:14
Mariusz:
Ja teraz obchodzę okrągłą rocznicę zdania matury i trochę mi tych czasów brakuje
6 maj 00:20
ford:
Od 2023 na rozszerzenie wraca pochodna złożenia
6 maj 11:47
WhiskeyTaster: Szczerze, Mariuszu, to nie wiem, jak się wprowadza pochodne w liceum, bo u mnie sprawa
wyglądała tak, że sam przerabiałem rozszerzenie, bo ogólnie miałem w profilu tylko poziom
podstawowy.
6 maj 11:51