Oblicz boki, podstawe, promień trójkątów opisanych
MatematycznyZakapior: Witam, potrzebuje pomocy w tych zadaniach. Próbowałem je rozwiązać lecz palą mi sie styki i nie
mogę nic zrobić. Proszę o pomoc.
a)W trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych długości 3 wpisano okrąg o
promieniu 6. Oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta
b)Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny, o kącie między ramionami 80°,
ma długość 5. Oblicz długość podstawy trójkąta.
c)Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 36, a promień okręgu opisanego 7,5. Oblicz
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
5 maj 21:41
anx: Czy te dane są na pewno legit? Trójkąt który jest prostokątny i jeden z jego boków ma długość 3
to trójkąt egipski a w niego na pewno nie da się wpisać okręgu o średnicy 12 cm
5 maj 21:47
MatematycznyZakapior: Wszystkie dane się zgadzają
5 maj 22:26
Uczeń: Nie no serio potrzebuje to zrobione bo psycha siada
5 maj 22:27
Mila:

2)
α=50
o
|AD|*tg25
o=5 odczytaj w tablicach wartość tangensa i oblicz długość |AD|
|AB|=2*|AD|
5 maj 22:33
Mila:
Hej , młodzież do pracy, co to za głupstwa?
Masz pytania to pisz.
5 maj 22:36