równanie!!
HEY!: | | 2m+1 | |
Dla jakich wartosci parametru m równanie sin4x+cos4x= |
| ma rozwiązanie? |
| | m−1 | |
26 lut 20:35
HEY: jest gdzieś takie zadanie
26 lut 21:41
fikuś: sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−2sin2xcos2x
1−2sin2xcos2x=2m+1 m−1
−sin2xcos2x= 12{2m+1 m−1) −1} ⇒ 12{2m+1 m−1) −1<0
26 lut 22:00
HEY: niestety, ale to jest źle zrobione, ma byc inny wynik, ale dziekuje
26 lut 22:03
fikuś: teraz rozwiąż nierówność
o,5 2m+1m−1−1<0
2m+1−2n+22(n−1)<o
32(n−1)<0
2(n−1)}<0
n<1
26 lut 22:24
fikuś:
26 lut 22:30
Mickej: ja bym to zinterpretował tak skorzystam z tego co już zrobił fikus
| | 2m+1 | |
−2*(sinxcosx)2= |
| −1 /*(−1) |
| | m−1 | |
| | 2m+1 | |
2*(12sin2x)2=− |
| +1 |
| | m−1 | |
| | 2m+1+m−1 | |
2*14sin22x=− |
| |
| | m−1 | |
12sin
22x to wyrażenie przyjmuje wartości z przedziału <0;
12>
więc rozwiąż tylko nierówność
26 lut 22:41