Ekstremum funkcji
Justyna: Znajdź ekstrema funkcji:
z = x2 + y2, jeżeli x/a +y/b = 1, a > 0, b > 0
Jak się do czegoś takiego zabrać, ogólnie bym chyba wiedziała tylko nie wiem co z tym warunkiem
zrobić
5 maj 18:45
wredulus_pospolitus:
z warunku wyznacza jedną ze zmiennych (np. 'y') i podstawiasz do wzoru z(x,y)
otrzymujesz funkcję jednej zmiennej (w tym przypadku to będzie z(x) ) z dwoma parametrami
(a,b).
liczysz pochodną
5 maj 18:47
Justyna: Znaczy ja to zawsze robiłam tak, że w tym przypadku byłoby
z=x2 + y2 + q(x/a + y/b −1)
potem 3 pochodne cząstkowe, z tego układ równań
2x + q/a =0
2y + q/b =0
x/a + y/b −1=0
i teraz też tak robiłam tylko nie wiem co dalej
5 maj 18:57
Justyna: ale spróbuję wyznaczyć y z warunku
5 maj 18:58
Justyna: I robiąc to wychodzi
| dz | | 2(a2 x − ab2 + b2 x) | |
| = |
| |
| dx | | a2 | |
5 maj 19:01
Justyna: A robiąc poprzedni układ równań wychodzi
tylko co dalej?
5 maj 19:19
5 maj 19:49
jc:
1=(x/a+y/b)2=[(x , y)*(1/a, 1/b)]2≤(x2+y2)(1/a2+1/b2)
równość mamy dla (x,y)||(1/a,1/b)
x=k/a, y=k/b, 1=x/a+y/b=k/a2+k/b2, k=1/(1/a2+1/b2)=a2b2/(a2+b2)
Czyli jest tak, jak napisałaś.
5 maj 20:56
jc: Inne spojrzenie.
z=x2+y2 to kwadrat odległości punktu (x,y) od (0,0).
Jaki punkt prostej x/a+y/b=1 będzie leżał najbliżej (0,0)?
Idziemy prostopadłe od (0,0) w kierunku prostej.
x=t/a, y=t/b, dalej tak samo, ja wyżej.
5 maj 20:59