Szereg Maclaurina
fenrir: Rozwinąłem funkcję f(x)=x
2e
x w szereg Maclaurina
| | xn+2 | |
x2ex=∑(n=0)( |
| )= x2+x3+12x4+16x5+... |
| | n! | |
I teraz mam pytanie. Jak poprawność tego wzoru udowodnić indukcyjnie?
5 maj 18:35
PW: Przepraszam, możliwość rozwinięcia w szereg Maclaurina jest twierdzeniem (przy spełnieniu
założeń daje poprawny wynik). Po co to sprawdzać w inny sposób?
Poza tym indukcja nie jest tu właściwym narzędziem.
5 maj 18:59
lola456: Indukcyjnie udowadniamy zazwyczaj wtedy, gdy wyliczamy n−tą pochodną i chcemy udowodnić
poprawność naszego zapisu.
6 maj 00:21