prosta i płaszczyzna w przestrzeni
Liczba_π: (1) Mając prostą np. 3x+y−3=0 jak najłatwiej wyznaczyć jej wersor kierunkowy ?
(2) Mając płaszczyznę określoną równaniem np. x+4y−3z−2=0
chciałbym znaleźć punkt P oraz wersory v i s (liniowo niezależne),
takie że, P + [v, s] jest tą płaszczyzną. W jaki sposób można coś takiego wyliczyć? Czy jest to
możliwe?
5 maj 18:16
PW: Jak wiadomo gdy prosta jest dana równaniem ogólnym
Kx + Ly + M = 0.
to wektor [K, L] jest prostopadły do prostej, a więc [−L, K] jest do niej równoległy. To już
pół sukcesu, jeśli tylko wiemy co to jest ten "wersor kierunkowy".
5 maj 18:26