planimetria
anx: Dane są długości dwóch boków a i b trójkąta oraz długość d dwusiecznej kąta między tymi
bokami. Wyznacz pole trójkąta.
Próbowałem z twierdzenia cosinusów i następnie wzorem herona ale nie mogę w końcowym wzorze
zastosować kąta α, bo ten wzór może jedynie zawierać a, b lub d.

ma ktoś jakiś
pomysł?
5 maj 18:04
wredulus_pospolitus:

z tw. cosinusów:
a
2 + b
2 − 2ab*cos(2α) = (x+y)
2
a
2 + d
2 − 2ad*cosα = y
2
b
2 + d
2 − 2bd*cosα = x
2
trzy równania .. trzy niewiadome (cosα , x , y)
szukasz de facto x+y
5 maj 18:10
wredulus_pospolitus:
możesz też znaleźć cosα ... z niego będziesz mieć cos(2α) a z niego będziesz mieć sin(2α)
I podstawiasz do innego wzoru na pole (z wykorzystanie sinusa kąta pomiędzy bokami)
5 maj 18:11
Mila:
Masz odpowiedź, bo długi wzór mam.
5 maj 21:10
anx: Nie mam właśnie, bo to jakieś zadanie nauczyciela.
5 maj 21:19
anx: Po długich walkach wyszło mi jakoś :
(a+b)d/ 4ab *
√d2(a+b)2 +1
Ale zbyt nie wierzę w moję umiejętności, więc jeśli Milu miałabyś chwilkę to byłbym wdzięczny
gdybyś napisała co Tobie wyszlo, bo jednak chyba bardziej ufam nie−sobie
5 maj 21:56
Mila:

1)
| x | | b | |
| = |
| z tw. o dwusiecznej kąta w Δ |
| y | | a | |
2) P
ΔBCD+P
ΔCDA=P
ABC⇔
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| a*d sinα+ |
| b*d *sinα= |
| ab sin(2α)⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dsinα*(a+b)=ab*2sinα*cosα
d*(a+b)=2ab cosα
Możesz już obliczyć pole jak podpowiada Kolega powyżej.
Myślę, że jest inny sposób, jak wymyśle, to podpowiem.
5 maj 22:07
Mila:
Pod pierwiastkiem mam trochę inaczej, sprawdzę moje rachunki. Ty też swoje sprawdź.
5 maj 22:15
Mila:
| | d(a+b)*√4a2b2−d2(a+b)2 | |
PΔABC= |
| |
| | 4ab | |
5 maj 22:17
anx: Dobrze masz Milu, zrobiłem błąd. Dziękuję bardzo
5 maj 22:34
Mila:
5 maj 22:36