matematykaszkolna.pl
planimetria anx: Dane są długości dwóch boków a i b trójkąta oraz długość d dwusiecznej kąta między tymi bokami. Wyznacz pole trójkąta. Próbowałem z twierdzenia cosinusów i następnie wzorem herona ale nie mogę w końcowym wzorze zastosować kąta α, bo ten wzór może jedynie zawierać a, b lub d. ma ktoś jakiś pomysł?
5 maj 18:04
wredulus_pospolitus: rysunek z tw. cosinusów: a2 + b2 − 2ab*cos(2α) = (x+y)2 a2 + d2 − 2ad*cosα = y2 b2 + d2 − 2bd*cosα = x2 trzy równania .. trzy niewiadome (cosα , x , y) szukasz de facto x+y
5 maj 18:10
wredulus_pospolitus: możesz też znaleźć cosα ... z niego będziesz mieć cos(2α) a z niego będziesz mieć sin(2α) I podstawiasz do innego wzoru na pole (z wykorzystanie sinusa kąta pomiędzy bokami)
5 maj 18:11
Mila: Masz odpowiedź, bo długi wzór mam.
5 maj 21:10
anx: Nie mam właśnie, bo to jakieś zadanie nauczyciela.
5 maj 21:19
anx: Po długich walkach wyszło mi jakoś : (a+b)d/ 4ab * d2(a+b)2 +1 Ale zbyt nie wierzę w moję umiejętności, więc jeśli Milu miałabyś chwilkę to byłbym wdzięczny gdybyś napisała co Tobie wyszlo, bo jednak chyba bardziej ufam nie−sobie emotka
5 maj 21:56
Mila: rysunek 1)
x b 

=

z tw. o dwusiecznej kąta w Δ
y a 
2) PΔBCD+PΔCDA=PABC
 1 1 1 

a*d sinα+

b*d *sinα=

ab sin(2α)⇔
 2 2 2 
dsinα*(a+b)=ab*2sinα*cosα d*(a+b)=2ab cosα
 d*(a+b) 
cosα=

2ab 
Możesz już obliczyć pole jak podpowiada Kolega powyżej. Myślę, że jest inny sposób, jak wymyśle, to podpowiem.
5 maj 22:07
Mila: Pod pierwiastkiem mam trochę inaczej, sprawdzę moje rachunki. Ty też swoje sprawdź.
5 maj 22:15
Mila:
 d(a+b)*4a2b2−d2(a+b)2 
PΔABC=

4ab 
5 maj 22:17
anx: Dobrze masz Milu, zrobiłem błąd. Dziękuję bardzo emotka
5 maj 22:34
Mila: emotka
5 maj 22:36