Teoria liczb
adal: Ile jest liczb pierwszych p, dla których liczba 2p +1 jest sześcianem liczby całkowitej.
Ma ktoś pomysł jak się za to zabrać?
5 maj 17:47
matma: 2p−1=n3
2p=n3+1
2p=(n−1)(n2+n+1)
i masz dwie możliwości.....
5 maj 17:55
PW: Ale dlaczego w poleceniu jest "całkowitej"? Przecież dla niedodatnich n nie ma czego szukać.
5 maj 18:13
wredulus_pospolitus:
PW ... bo każda liczba naturalna jest liczbą całkowitą
5 maj 18:20
PW: Wiem, wiem, ale po co kazać szukać wysokiego czarnoskórego z doktoratem wśród obywateli całej
Ameryki, gdy wystarczy przejrzeć rejestr afroamerykanów?
5 maj 18:52
Mila:
Dane osobowe są tajne
5 maj 23:06
PW: He, he. Tajne jak idzie o nazwiska podpisujących listy poparcia do pewnej Rady, ale nazwiska,
PESELE i adresy wyborców − już nie.
Chyba mam już otępienie starcze, bo nic z tego nie rozumiem.
5 maj 23:09