Rozwiąż równanie różniczkowe liniowe 1 rzędu
xdxdxd: Równania różniczkowe liniowe rzędu I
y'= y ctg x = 1/(cos
2 x sin x)
Pomoże ktoś w tym zadaniu

3 razy próbowałem i nie chce mi wyjść.
5 maj 17:46
Mariusz:
Problemem będzie policzenie całki co ?
5 maj 18:20
xdxdxd: Średnio to ogarniam, możesz to rozpisać?
5 maj 18:26
Mariusz:
Wcześniej próbowałem metodą podobno używaną przez Bernoulliego
i chyba pomyliłem się w obliczeniach
y'=yctgx
ln|y|=ln|sinx|+ln|C|
y=Csinx
y(x)=C(x)sinx
| | cosx | | 1 | |
C'(x)sinx+C(x)cosx=(C(x)sinx) |
| + |
| |
| | sinx | | cos2xsinx | |
| | (−2) | |
C'(x)=−2 |
| |
| | 4cos2xsin2x | |
C(x)=−2ctg(2x)+C
1
y(x)=(−2ctg(2x)+C
1)sinx
5 maj 18:35
Mariusz:
Może chociaż napisz czy w dobrym miejscu postawiłem znak + zamiast znaku =
bo chyba gdzieś zapomniałeś wcisnąć klawisz shit
5 maj 18:51
xdxdxd: Chyba w dobrym, musze na spokojnie sam to przerobić. dzięki
5 maj 19:00