wielomiany ..
Ada: Dla jakich wartosci parametrow a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
3+2x
2+ax+b przez
wielomian P(x)=x
2+x−2 jest równa R(x)=4x−3?
pomocy!
26 lut 20:33
Ada: Basia, Eta, Tim, pomożecie?
26 lut 21:39
Ada: halooooo

?
26 lut 22:04
Godzio:
x + 1
x3 + 2x2 + ax + b : (x2 + x − 2)
−x3 −x2+2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= x2 + ax + 2x + b
−x2 −x +2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ax +x + b + 2
ax +x + b + 2
x(a+1) + b +2 = 4x −3
a+1 = 4
b +2 = −3
a = 3
b = −5
26 lut 22:56
Ada: dziękuję
26 lut 23:00
Eta:
Można też tak: ( bez wykonywana dzielenia)
2) sposób:
P(x) = x2 +x −2= ( x−1)(x+2) pierwiastki P(x) : x = 1 v x=−2
W(1) = 13+2 +a+b= 4*1 −3 => a+b = −2
W( −2)= −8 +8 −2a +b = 4*(−2) −3 => −2a +b= −11
rozwiazując układ równań
a+b= −2
i −2a +b = −11
otrzymasz takie same rozwiazanie ( jakie podał Godzio
a= 3 b= −5
26 lut 23:05