algebra liniowa
matogow: Niech W={(x,y,z,t):x=z} podprzestrzeń liniowa R4. Wyznacz bazę i wymiar W
naprowadzi ktos w ogole od czego zaczac?
5 maj 17:37
Maciess: Rozumiesz intuicyjnie czym jest wymiar? To liczba parametrów które musimy podać, żeby
zidentyfikować jednoznacznie dany obiekt.
dim R4 = 4 bo musimy podać (x,y,z,t).
Twoja podprzestrzeń da się zapisać jako
W={(x,y,x,t): x∊R} Ile musisz podać parametrów? Jaki zatem bedzie wymiar?
5 maj 17:46
Maciess: y,t oczywiście też należace do R

Zauważ że wektor (x,y,x,t) można zapisać jako
(x,y,x,t)=x*(1,0,1,0)+y*(0,1,0,0)+t*(0,0,0,1)
Łatwo stąd odczytać taką najprostszą, narzucającą się bazę.
5 maj 17:55
matogow: no to logicznie rzecz biorąć wymiar to będzie 3?
odnośnie tego
(x,y,x,t)=x*(1,0,1,0)+y*(0,1,0,0)+t*(0,0,0,1)
Łatwo stąd odczytać taką najprostszą, narzucającą się bazę.
nie wiem jako odczytać taką najprostrszą bazę, definicja na wikipedii podpowiada zeby sprawdzic
czy ten zbior wektorow jest liniowo zalezny − jest, i co dalej?
5 maj 19:35
WhiskeyTaster: Nie, baza musi być liniowo niezależna. Jeśli wektory są liniowo niezależne i ilość tych
wektorów jest równa wymiarowi zadanej przestrzeni, to są one bazą.
5 maj 19:41
Maciess: Tak, wymiar to 3 i tyle potrzebujesz wektorów bazowych.
5 maj 19:46