prostokąt
matma: W prostokącie ABCD punkty P i Q znajdują się po bokach BC i CD, tak że trójkąt APQ jest
przystajacy z trójkątem ADQ. Oblicz stosunek AB/BC, jeśli trójkąt APQ i trójkąt APB mają
równe pola.
5 maj 17:12
a7:
![rysunek](rys/149932.png)
AD=BC=AP=b AB=DC=a
| |AB| | |
cos{PAB}= |
| =a/b=? |
| |PA| | |
cos
∡PAB=a/b=sin
∡APB ∡PAB=∡APB czyli cos2α=sin2α czyli α=22,5
o
∡PAB=45
o |AB|=|PB|=a czyli PA=DA=b=a
√2
=========
5 maj 19:55
a7: errata: zamiast pierwszego "czyli" powinno być "gdyż"
5 maj 19:56